Recept dana: Hleb s belim lukom i sirom
Za pripremu ovog specijaliteta dovoljna su svega tri sastojka i pet minuta vremena. Može da se jede samostalno, uz neki lep sos, ili kao prilog ručku i večeri...
Sastojci:
- vekna običnog hleba,
- pola šolje otopljenog putera,
- 2 kašičice belog luka u prahu (ili sasvim sitno iseckana 3, 4 čena),
- začini po želji (biber, so, peršun, ruzmarin, bosiljak...),
- šolja narendane mocarele (može i neki drugi sir po želji)
Priprema:
1. Zagrejati rernu na 200 stepenni, a pleh obložiti pek-papirom.
2. Hleb prepoloviti po dužini, a potom svaku dužinu seći na štapiće, ali tako da se ne odvoje.
3. Zatim oba dela staviti na pleh.
4. Premazati površinu rastopljenim puterom, pa posuti belim lukom. Ili, ako vam je lakše, hleb se jednostavno može iseći na kriške, koje se potom pojedinačno premazuju.
5. Pokriti alu folijom i staviti u rernu, pa peći 10 minuta.
6. Izvaditi iz rerne, skloniti foliju, posuti narendani sir preko hleba i začine, pa vratiti u rernu da se zapeče još 5 minuta.
7. Hlepčići su gotovi kada se sir otopi i počnu da se pojavljuju smeđi, zapečeni delovi na njemu.