Рецепт дана: Интегралне кифлице
У односу на остале врсте брашна, интегрално брашно је боље за варење, убрзава перисталтику црева и представља основу правилне и уравнотежене исхране. Оставља дужи осећај ситости и потребне су мање количине како би се човек заситио…
Састојци:
- 500 гр интегралног брашна,
- пола коцке свежег квасца (или једна кесица сувог квасца),
- 400 мл топлог млека,
- 150 мл отопљеног путера,
- 2 равне кашичице соли,
- пола кашичице шећера
Припрема:
1. Помешати у већој посуди брашно, квасац, со и шећер, па мутити миксером са спиралама и постепено додати уље и млеко док тесто не постане компактније.
2. Потом месити рукама док тесто не постане потпуно глатко.
3. Прекрити провидном фолијом, па оставити на топлом месту на пола сата док се тесто не подигне.
4. Тада тесто поделити на 4 дела, сваки мало премесити, па разваљати у већи круг дебљине око 2 милиметра.
5. Ваљчићем за пицу или ножем исећи тесто на троуглове, сваки заролати од шире стране (почетка) према крају како би се добио облик.
6. Ређати кифлице на папир за печење, премазати размућеним жуманцетом и посути прженим сусамом.
7. Пећи око пола сата у рерни загрејаној на 200 степени.