JEDEMO IH SVAKODNEVNO, ali da li je to DOBRO? JAJA kriju MRAČNU TAJNU, a evo šta stoji IZA SVEGA
U pitanju su jaja. U poslednjih 20 godina globalna proizvodnja jaja ubrzano raste. Ono što znamo o jajima je preovlađujući narativ, a to je da je u pitanju super zdrava namirnica puna proteina i sa malo kalorija. Prosto divota jedna, reklo bi se na prvi pogled…
U pitanju su jaja. U poslednjih 20 godina globalna proizvodnja jaja ubrzano raste. Ono što znamo o jajima je preovlađujući narativ, a to je da je u pitanju super zdrava namirnica puna proteina i sa malo kalorija. Prosto divota jedna, reklo bi se na prvi pogled…
Po podacima Svetske Organizacije za Hranu (FAO) globalna proizvodnja jaja beleži konstantan rast, sa oko 24% porasta za poslednjih 10 godina. Najveći svetski proizvođač je očekivano Kina sa 466 milijardi jaja godišnje (34% svetske proizvodnje), a slede je EU, SAD i Indija.
Potrošnja jaja po stanovniku planete je nešto više od 160 komada i razlikuje se od zemlje do zemlje. Najveći svetski potrošač je Meksiko sa 368 kom., a najmanje jaja se konzumira u Južnoafričkoj Republici – 130 kom. po glavi stanovnika godišnje. U Evropi, najveći ljubitelji jaja su Španci sa 273 kom. po glavi stanovnika, a najmanje jedu njihove komšije Portugalci – 146 kom. godišnje.
Pa čekajte… ako su jaja toliko zdrava namirnica, sa reputacijom bez ijedne mrlje, zašto postoji svetska organizacija koja se brine o promociji jaja? Da, dobro ste čuli. Postoji organizacija na svetskom nivou koju čine predstavnici najvećih industrija jaja, čiji je jedini posao da se postara da ljudi jedu što više jaja! To je Internacionalna Komisija za Jaja (IEC- International Egg Comission).
Ova organizacija je 2022. pokrenula novu inicijativu pod nazivom „Vizija 365“ čiji je proklamovani cilj „da se razvije pun potencijal jaja, ulaganjem u širenje nutritivne reputacije jaja na globalnom nivou“. Nadaju se da će uspeti da na globalnom tržištu pozicioniraju jaja kao hranu koja je „esencijalna“ za zdravlje.
Tako da, ako mislite da je vaše verovanje da su jaja nekakva super-namirnica plod proverenih naučnih dokaza koji vam prosto sami iskaču po Internetu i društvenim mrežama, onda ste prilično naivni. Svi mi, potrošači, verujemo tačno u ono u šta moćne industrije koje imaju para da finansiraju kampanje i PR, kao što je i pomenuta industrija jaja, žele da verujemo.
Pomenuta „Svetska Komisija za Jaja“ ne krije da je njihov ambiciozan plan da u narednih 10 godina dupliraju potrošnju jaja po stanovniku planete. Dobro ste čuli… cilj im je da potrošnja dostigne 365 kom. jaja po čoveku.
Sva ta „lepa priča“ o jajima zvuči prilično ironično ako znate najbolje čuvanu tajnu industrije jaja. U pitanju je svakodnevna praksa u ovoj industriji koja se brižljivo krije od očiju javnosti.
Šta se to svakodnevno dešava u industriji jaja što potrošači ne treba da znaju? Godišnje se u industriji jaja na svetskom nivou ubije, odnosno „uništi“ 7 milijardi tek izleglih muških pilića! Logično, samo koke legu jaja, pa ako se iz jaja gde se legu koke nosilje, izlegne muško pile, ono je bezvredno za industriju jaja i biva odmah ubijeno, odnosno „uništeno“.
To je realnost ove industrije, pa ako baš ne možete bez jaja, bar birajte ona domaća sa seoskih imanja, gde je tretman životinja ipak humaniji.
Na kakve se sve vrlo „praktične“, a neverovatno surove načine, „uništavaju“ muški pilići širom sveta u industriji jaja procenite sami na ovom postu:
IEC kaže da svoje tvrdnje o nutritivnim prednostima jaja bazira na naučnim dokazima, ali s obzirom na uobičajenost prakse da zainteresovane industrije finansiraju mnoga naučna istraživanja, preporučljivo je sa oprezom tumačiti njihove rezultate, naročito ako vam je zdravlje bitno.
Lično, nemam poverenja u besomučno propagiranje jaja, jer sam naišla na dosta nezavisnih izvora koji upućuju na oprez u njihovoj konzumaciji i povezuje ih naročito sa povećanim rizikom za oboljevanje od dijabetesa. Što se tiče holesterola i jaja, vrlo je moguće da je trenutni narativ da jaja ne utiču na holesterol plod studija vrlo problematičnog dizajna, koje su posmatrale efekte porasta konzumacije jaja kod ljudi koji su već jeli dosta jaja. Drugim rečima, nisu gledali efekte na holesterol kod ljudi koji su jeli malo ili nimalo jaja, pa naglo povećali potrošnju. Takođe, nisu gledali ni šta se dešava kada ljudi koji jedu dosta jaja, pa ih onda zamene sa na pr. zdravim biljnim izvorima proteina. Kako se njima menjaju markeri u krvi i da li tu ima i dodatnih benefita?
Ako ih ima, to sigurno nećemo saznati od Internacionalne Komisije za promociju jaja...