ЈЕДЕМО ИХ СВАКОДНЕВНО, али да ли је то ДОБРО? ЈАЈА крију МРАЧНУ ТАЈНУ, а ево шта стоји ИЗА СВЕГА
У питању су јаја. У последњих 20 година глобална производња јаја убрзано расте. Оно што знамо о јајима је преовлађујући наратив, а то је да је у питању супер здрава намирница пуна протеина и са мало калорија. Просто дивота једна, рекло би се на први поглед…
У питању су јаја. У последњих 20 година глобална производња јаја убрзано расте. Оно што знамо о јајима је преовлађујући наратив, а то је да је у питању супер здрава намирница пуна протеина и са мало калорија. Просто дивота једна, рекло би се на први поглед…
По подацима Светске Организације за Храну (ФАО) глобална производња јаја бележи константан раст, са око 24% пораста за последњих 10 година. Највећи светски произвођач је очекивано Кина са 466 милијарди јаја годишње (34% светске производње), а следе је ЕУ, САД и Индија.
Потрошња јаја по становнику планете је нешто више од 160 комада и разликује се од земље до земље. Највећи светски потрошач је Мексико са 368 ком., а најмање јаја се конзумира у Јужноафричкој Републици – 130 ком. по глави становника годишње. У Европи, највећи љубитељи јаја су Шпанци са 273 ком. по глави становника, а најмање једу њихове комшије Португалци – 146 ком. годишње.
Па чекајте… ако су јаја толико здрава намирница, са репутацијом без иједне мрље, зашто постоји светска организација која се брине о промоцији јаја? Да, добро сте чули. Постоји организација на светском нивоу коју чине представници највећих индустрија јаја, чији је једини посао да се постара да људи једу што више јаја! То је Интернационална Комисија за Јаја (ИЕЦ- Интернатионал Egg Comission).
Ова организација је 2022. покренула нову иницијативу под називом „Визија 365“ чији је прокламовани циљ „да се развије пун потенцијал јаја, улагањем у ширење нутритивне репутације јаја на глобалном нивоу“. Надају се да ће успети да на глобалном тржишту позиционирају јаја као храну која је „есенцијална“ за здравље.
Тако да, ако мислите да је ваше веровање да су јаја некаква супер-намирница плод проверених научних доказа који вам просто сами искачу по Интернету и друштвеним мрежама, онда сте прилично наивни. Сви ми, потрошачи, верујемо тачно у оно у шта моћне индустрије које имају пара да финансирају кампање и ПР, као што је и поменута индустрија јаја, желе да верујемо.
Поменута „Светска Комисија за Јаја“ не крије да је њихов амбициозан план да у наредних 10 година дуплирају потрошњу јаја по становнику планете. Добро сте чули… циљ им је да потрошња достигне 365 ком. јаја по човеку.
Сва та „лепа прича“ о јајима звучи прилично иронично ако знате најбоље чувану тајну индустрије јаја. У питању је свакодневна пракса у овој индустрији која се брижљиво крије од очију јавности.
Шта се то свакодневно дешава у индустрији јаја што потрошачи не треба да знају? Годишње се у индустрији јаја на светском нивоу убије, односно „уништи“ 7 милијарди тек излеглих мушких пилића! Логично, само коке легу јаја, па ако се из јаја где се легу коке носиље, излегне мушко пиле, оно је безвредно за индустрију јаја и бива одмах убијено, односно „уништено“.
То је реалност ове индустрије, па ако баш не можете без јаја, бар бирајте она домаћа са сеоских имања, где је третман животиња ипак хуманији.
На какве се све врло „практичне“, а невероватно сурове начине, „уништавају“ мушки пилићи широм света у индустрији јаја процените сами на овом посту:
ИЕЦ каже да своје тврдње о нутритивним предностима јаја базира на научним доказима, али с обзиром на уобичајеност праксе да заинтересоване индустрије финансирају многа научна истраживања, препоручљиво је са опрезом тумачити њихове резултате, нарочито ако вам је здравље битно.
Лично, немам поверења у бесомучно пропагирање јаја, јер сам наишла на доста независних извора који упућују на опрез у њиховој конзумацији и повезује их нарочито са повећаним ризиком за обољевање од дијабетеса. Што се тиче холестерола и јаја, врло је могуће да је тренутни наратив да јаја не утичу на холестерол плод студија врло проблематичног дизајна, које су посматрале ефекте пораста конзумације јаја код људи који су већ јели доста јаја. Другим речима, нису гледали ефекте на холестерол код људи који су јели мало или нимало јаја, па нагло повећали потрошњу. Такође, нису гледали ни шта се дешава када људи који једу доста јаја, па их онда замене са на пр. здравим биљним изворима протеина. Како се њима мењају маркери у крви и да ли ту има и додатних бенефита?
Ако их има, то сигурно нећемо сазнати од Интернационалне Комисије за промоцију јаја...