Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ONI SU SUPERHRANA I MOĆNI ČUVARI SRCA Zamenjuju čak i meso i hleb, dovoljno je pojesti 6-10 dnevno

08.04.2025. 15:54 16:04
Piše:
Izvor:
Srećna republika
бадеми
Foto: freepik, ilustracija

Šaka dnevno dovoljna je za promenu - konzumirajte ovaj drevni plod koji jača ceo organizam.

Badem, čudesni dar prirode koji se od davnina smatra simbolom ljubavi i plodnosti, sve češće se preporučuje kao idealna zamena za meso i hleb, zbog svoje izuzetne nutritivne vrednosti. Prvi se pojavljuje u cvatu čim stigne proleće, pre nego što ijedan list ozeleni, a spominje se čak i u Bibliji.

U mnogim kulturama badem se doživljava kao zaštitnik porodice, dok ga stari Rimljani na venčanjima nisu štedeli - bacali su ga na mladence kao simbol zdravlja, sreće i potomstva.

Tradicije širom sveta potvrđuju njegovo posebno mesto. U Švedskoj se badem skriva u božićnom pudingu, a veruje se da će onaj ko ga pronađe imati sreće tokom cele godine. U srpskoj narodnoj pesmi pominje se kao drvo pod kojim hajduk Veljko spava sa devojkom u naručju - još jedan dokaz koliko je ovaj plod urezan u kolektivnu svest naroda.

Plod badema je koštunjav, elipsastog oblika, bogat vitaminima E, C, B-kompleksa i vitaminom K, kao i magnezijumom, kalcijumom i fosforom. Ipak, uprkos brojnim blagodatima, stručnjaci upozoravaju na umerenost - preporučena dnevna doza je od šest do 10 badema.

Američka istraživanja potvrđuju - badem snižava loš holesterol, a zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa, zdravih masti, bakra i magnezijuma, čuva zdravlje srca i krvnih sudova. Konzumiranje badema s ljuskom može smanjiti rizik od srčanog udara, pomoći u prevenciji dijabetesa tipa 2, poboljšati varenje i sprečiti pojavu kamena u žuči. Njegova uloga u održavanju zdrave moždane aktivnosti dodatno ga pozicionira kao namirnicu budućnosti.

Pored toga, badem je prijatelj kože, kose i noktiju. Vitamin E iz ovog ploda podstiče proizvodnju kolagena, ublažava bore i usporava starenje. Bademovo mleko i ulje, sve češće korišćeni u kozmetičkim proizvodima, mogu se koristiti i kao dodatak ishrani.

Izvor:
Srećna republika
Piše:
Pošaljite komentar