ОНИ СУ СУПЕРХРАНА И МОЋНИ ЧУВАРИ СРЦА Замењују чак и месо и хлеб, довољно је појести 6-10 дневно
Шака дневно довољна је за промену - конзумирајте овај древни плод који јача цео организам.
Бадем, чудесни дар природе који се од давнина сматра симболом љубави и плодности, све чешће се препоручује као идеална замена за месо и хлеб, због своје изузетне нутритивне вредности. Први се појављује у цвату чим стигне пролеће, пре него што иједан лист озелени, а спомиње се чак и у Библији.
У многим културама бадем се доживљава као заштитник породице, док га стари Римљани на венчањима нису штедели - бацали су га на младенце као симбол здравља, среће и потомства.
Традиције широм света потврђују његово посебно место. У Шведској се бадем скрива у божићном пудингу, а верује се да ће онај ко га пронађе имати среће током целе године. У српској народној песми помиње се као дрво под којим хајдук Вељко спава са девојком у наручју - још један доказ колико је овај плод урезан у колективну свест народа.
Плод бадема је коштуњав, елипсастог облика, богат витаминима Е, Ц, Б-комплекса и витамином К, као и магнезијумом, калцијумом и фосфором. Ипак, упркос бројним благодатима, стручњаци упозоравају на умереност - препоручена дневна доза је од шест до 10 бадема.
Америчка истраживања потврђују - бадем снижава лош холестерол, а захваљујући богатству антиоксиданаса, здравих масти, бакра и магнезијума, чува здравље срца и крвних судова. Конзумирање бадема с љуском може смањити ризик од срчаног удара, помоћи у превенцији дијабетеса типа 2, побољшати варење и спречити појаву камена у жучи. Његова улога у одржавању здраве мождане активности додатно га позиционира као намирницу будућности.
Поред тога, бадем је пријатељ коже, косе и ноктију. Витамин Е из овог плода подстиче производњу колагена, ублажава боре и успорава старење. Бадемово млеко и уље, све чешће коришћени у козметичким производима, могу се користити и као додатак исхрани.