Zdrav i ukusan izbor VEGETARIJANSKA LAZANJA ĆE ODUŠEVITI I NAJZAHTEVNIJA NEPCA!
Vegetarijanska lazanja je savršeni spoj ukusa i nutritivnih vrednosti, idealna za sve ljubitelje povrća.
Ovaj klasični italijanski specijalitet prilagođen je ljubiteljima biljnih namirnica, a svaki zalogaj donosi obilje ukusa i teksture.
Za pripremu vegetarijanske lazanje potrebno je:
9-12 listova lazanje (u zavisnosti od veličine posude)
500 g rikote sira
400 g mocarele (seckane)
200 g parmezana (naribanog)
2 tikvice (narezane na tanke kolutove)
2 crvene paprike (narezane na kockice)
200 g šampinjona (narezanih)
400 g konzerviranih paradajza
- 2 čena belog luka (sitno naseckana)
- Maslinovo ulje, so, biber, sušeni origano i bosiljak po ukusu
Priprema
U tiganju zagrijte maslinovo ulje i dodajte beli luk. Nakon nekoliko minuta dodajte tikvice, paprike i šampinjone. Pržite dok povrće ne omekša, a zatim dodajte konzervirane paradajze. Začinite solju, biberom i začinskim biljem.
U vatrostalnu posudu stavite malo povrtnog umaka na dno. Na to položite listove lazanje, zatim sloj rikote, povrća i mocarele. Ponovite postupak još dva puta, završavajući s listovima lazanje. Na vrh dodajte preostalu povrtnu smesu i prelijte s preostalom mocarelom i parmezanom. Pokrijte posudu aluminijumskom folijom i stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180 °C. Pecite 30 minuta, a zatim uklonite foliju i pecite još 15 minuta dok ne dobije zlatnu boju.