ZAKUVAO ŠEF SALE: Ličke šnicle za hladne dane
E, ovo je pravi specijalitet, ako znate da ga spremite, a ne kao ja... Šalu na stranu. Iziskuje malo više vremena i truda, ali, ako uspete, isplati se.
Pravo zimsko jelo. U današnje vreme nešto skuplje, zbog cena crvenog mesa, odnosno junetine. Kako god, ukoliko se ne bojite da malo isprljate kuhinju, pokušajte, nećete se pokajati. Ukus je fenomenalan, kao i tekstura.
Sastojci:
800 g junetine
2 dl belog vina
4 čena belog luka
2 jajeta
prezla
brašno
1 veza svežeg peršunovog lista
so
biber
suvi začin
Potrebno je juneće šnicle istanjiti čekićem za meso, ali tako što ćemo ih prethodno posoliti i pobiberiti po ukusu, a potom ih posuti prezlom. Potrebno je čekićem sjediniti meso i prezlu.
Tako pripremljeno meso ispohujte. Dakle, uvaljajte meso u brašno, potom u jaja i na kraju u prezlu. Pecite na svinjskoj masti ili ulju, dok se ne zarumeni sa obe strane. Potom šnicle složite u šerpu u kojoj ste prethodno zagrejali malo masnoće. Dodajte sitno naseckana četiri čena belog luka, kašičicu suvog začina i zalijte sa dva decilitra belog vina. Potom dodajte i svežu vodu, toliko da meso ogrezne i ne bude suvo.
Ostavite da se krčka 45-60 minuta na srednje jakoj vatri. Pred kraj kuvanja dodajte vezu sitno seckanog svežeg peršunovog lista.
Servirajte sa pire krompirom ili pirinčem, koje treba da zalijete sosom iz šerpe s mesom.
Tekst i foto: Saša Popović