ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ: Личке шницле за хладне дане
Е, ово је прави специјалитет, ако знате да га спремите, а не као ја... Шалу на страну. Изискује мало више времена и труда, али, ако успете, исплати се.
Право зимско јело. У данашње време нешто скупље, због цена црвеног меса, односно јунетине. Како год, уколико се не бојите да мало испрљате кухињу, покушајте, нећете се покајати. Укус је феноменалан, као и текстура.
Састојци:
800 г јунетине
2 дл белог вина
4 чена белог лука
2 јајета
презла
брашно
1 веза свежег першуновог листа
со
бибер
суви зачин
Потребно је јунеће шницле истањити чекићем за месо, али тако што ћемо их prеthodno посолити и побиберити по укусу, а потом их посути презлом. Потребно је чекићем сјединити месо и презлу.
Тако припремљено месо испохујте. Дакле, уваљајте месо у брашно, потом у јаја и на крају у презлу. Пеците на свињској масти или уљу, док се не зарумени са обе стране. Потом шницле сложите у шерпу у којој сте prеthodno загрејали мало масноће. Додајте ситно насецкана четири чена белог лука, кашичицу сувог зачина и залијте са два децилитра белог вина. Потом додајте и свежу воду, толико да месо огрезне и не буде суво.
Оставите да се крчка 45-60 минута на средње јакој ватри. Пред крај кувања додајте везу ситно сецканог свежег першуновог листа.
Сервирајте са пире кромпиром или пиринчем, које треба да залијете сосом из шерпе с месом.
Текст и фото: Саша Поповић