VRUĆE KESTENJE ne samo da ukusom i mirisom VRAĆA U DETINJSTVO, već je i zdravo
Zbog visoke energetske vrednosti, kesten se posebno preporučuje sportistima i deci. Pomaže kod problema sa bubrezima i varenjem, a čaj od kestena odlično deluje na ublažavanje simptoma astme i bronhitisa.
Ništa nas ne podseća na jesen kao vrući kesteni koji greju hladne prste. Miris kestena, bilo pečenog ili kuvanog, uvek stvara osećaj ugodnosti i topline.
Kesten spada u grupu orašastih plodova, ali se od svojih srodnika (orasi, bademi i lešnici) razlikuje po tome što ima manji sadržaj masti i visok sadržaj skroba, a jedini sadrži i vitamin C.
Po nutritivnom sastavu, kesten je sličan smeđem pirinču, a odličan je izvor minerala koji su nam potrebni u veoma malim količinama. Proteini im nisu jača strana, ali su zato veoma bogati skrobom, pa od njih može da se napravi i brašno.
Kesten je jedini orašasti plod koji sadrži vitamin C i odličan je izvor vitamina B6. Kesten je takođe dobar izvor kalijuma i folne kiseline, kao i dijetetskih vlakana neophodnih za pravilno funkcionisanje sistema za varenje.
Kesten karakteriše nešto veća energetska vrednost, budući da 100 grama pečenog kestena sadrži oko 245 kcal. Iako je plod veoma hranljiv, prilično je težak za varenje. Zanimljivo je da pečeni kesteni sadrže više vitamina, a kuvani više minerala.
Relativno visoka energetska vrednost zbog visokog sadržaja skroba čini kestenje odličnim izborom za sportiste, osobe izložene fizičkim naporima i decu.
S obzirom na to da su bogati kalijumom, a istovremeno malo natrijuma, kesteni se savršeno uklapaju u ishranu osoba sa bubrežnim i kardiovaskularnim oboljenjima. Takođe, dijetalna vlakna koja se nalaze u njima mogu biti od pomocći svim osobama sa problemima sa stolicom.
Čaj od listova kestena je poznati narodni lek za respiratorne probleme kao što su bronhitis i astma, dok se kora i drvo kestena koriste kao adstringensi zbog bogatstva tanina.
kurir.rs/Dnevnik