Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Vinska osveženja

04.08.2024. 11:00 11:21
Piše:
Foto: privatna arhiva

Letnje vrućine rade za naše vinare. Oni su jedini koji ljubiteljima vina mogu da ponude ono što se ovih vrelih dana najviše traži: lagana bela vina, suvi rozei nežnih aroma i crna vina nižeg alkohola, po mogućnosti izraženije kiselosti, bez ili sa što manje tanina.

Ne ističem mlada jer mi drugačija i ne poznajemo, u našim podrumima retka su vina na vrhuncu dozrelosti, a o arhivskim nema ni pomena, redak gost su i u elitnim restoranima.

Naša hiljadugodišnja praksa da uz bilo koje jelo najbolje ide ono vino koje imamo, poprilično se izmenila, sve više je onih koji ne prihvataju da svoj obrok isprate birajući između dve vrste lokalnog, domaćeg vina, najčešće između belog i crnog.

Uvođenje novih sorti vinove loze, savremenijih tehnologija u vinograde i podrume, dovelo je do toga da unuci ne piju ona vina o kojima smo im mi pričali, da uz bilo koje jelo najbolje ide ono vino koje imamo.

Ulaskom diploma i enologa u naše podrume, omogućeno im je da mogu da uživaju u vinima svoga kraja slažući ih sa lakšim i jednostavnijim letnjim jelima. Sve više ih je koji se drže francuske "filozofije" kako svako treba da pije u prvom redu domaće vino, produkt svoga kraja, na koje je i naš organizam naučen po baštini dedova.

Kad je u pitanju letnji izbor, najlakše je žiteljima naših vinorodnih krajeva: svako može da pije vino koje se u njima proizvodi. Na severu Bačke, ko želi da glumi Francuza, držaće se, pre svega, kevedinke, prastare bele panonske sorte velike biološke vrednosti. Vino lako, dugometražno, pije se tokom celog dana.

Harmonično i pitko, obično stonog kvaliteta. Bez izraženog mirisa, dokazani pratilac ribljih čorbi, paprikaša i mnogih letnjih jela. Vekovima najbolje energetsko piće radova u polju, na njivi, u voćnjaku i vinogradu. Oduvek verni pratilac masovnih zabava i dugih prijateljskih razgovora. Subotički vinski vitezovi uzeli su kevedinku za svoje barjak-vino.

I već više od dve decenije, vitezovi „Arene Zabatkiensis” opravdavaju svoje postojanje brigom o kvalitetu i širenju ove sorte „sinonim peska”, dostojne da prateći specijalitete letnje kuhinje osveži tropske letnje dane. Tu su od belih vina još i sovinjon beli, šardone, neke mađarske sorte novijeg doba (čersegi fisereš i iršai oliver), kao i njihove kupaže od kojih je don oliver vino kuće vinarije Vinski dvor u Hajdukovu, u vlasništvu Lasla Huperta.

Od crnih sorti nezaobilazna je kadarka, vino karmin crvene boje, sa intenzivnim aromama svežih, zrelih trešanja; nudi se još samo u vinarijama na severu Bačke.

Najtraženije belo vino u Pokrajini je i dalje grašac beli ili italijanski rizling kako smo ga zvali do nedavno. Bere se u svih sedam vojvođanskih vinogradarskih rejona. Dominantna je sorta u regionu. Daje vino koje se slaže sa mnogim jelima, pa ga s pravom drže za gastronomsko. Kaže se da riba najbolje pliva u njemu.

Za osveženje od aktuelnih vrućina dobrodošle su i druga bela vina kao što su rizling (kad se piše bez prideva zna se da je reč o rajnskom), sovinjon blan, beli burgundac, šardone, neoplanta, muskat otonel, traminac, pino sivi...

Umalo da zaboravim najperspektivniju vojvođansku sortu - silu. Sorta, koja je kod nas gotovo zaustavila širenje šardonea najtraženije sorte na planeti. Bez ičije finansijske i marketinške podrške, sila je postala naša vinogradarsko-vinska zvezda dokazujući se isključivo u čaši. Potvrdila je da je vreme najbolji sudija.

Sve do pre dvadesetak godina roze vina su bili autsajderi, nedostojni naše trpeze. Pod tim imenom tu i tamo nudila bi se isključivo kao vino nastalo kupažom belog i crnog vina, kojom se pokušavala sakriti neka mana ili bolest jednog od njih. Obično se nije znalo ko je koga smuvao.

Rozei su danas najtraženija vina, i kod nas i u svetu. Sinonim su povratka proleća i leta. Sofisticirana vina za letnje pijuckanje. Vina koja vole letnju hranu, koja se moraju uživati dok su mlada. U Srbiji gotovo da nema vinarije koja ga ne proizvodi. Kao ni restorana koji ga nema na vinskoj karti.

Rozei su po boji bliži crnim vinima. Po našem Zakonu o vinu mogu da se proizvode samo od crnog grožđa. Po sastavu  i ukusu naginju više belim vinima. Mnogo su lakša od crnih, imaju manje taninskih i drugih ekstraktnih materija. Kao savršena letnja vina, lagana, osvežavajuća i deliciozna savršeni su pratioci hrane. Konobari ih drže za džokere, kad su u dilemi da li uz neko jelo ponuditi belo ili crno vino oni se odlučuju za roze.

Naši rozei potiču uglavnom od visokokvalitetnih crnih sorti grožđa. Nakon što se grožđe izmulja, vinari posle kraćeg vremena ispuštaju jedan deo soka, odvajaju ga od čvrstih delova grožđa, tek sa manjim delom boje izlučenom iz pokožice. Odvojeni sok dalje se vinficira po tehnologiji za bela vina.

Odvajanje soka za roze stvara uslove za dobro crno vino iz preostalog kljuka.

Piše:
Pošaljite komentar
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Putevi vina nadaleko

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Putevi vina nadaleko

28.07.2024. 13:00 09:50
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Dokaz sile u pucnju

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Dokaz sile u pucnju

21.07.2024. 13:00 13:11
VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Putevi sile

VINSKA KARTA PETRA SAMARDŽIJE: Putevi sile

14.07.2024. 13:00 13:13