clear sky
16°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Винска освежења

04.08.2024. 11:00 11:21
Пише:
Извор: privatna arhiva

Летње врућине раде за наше винаре. Они су једини који љубитељима вина могу да понуде оно што се ових врелих дана највише тражи: лагана бела вина, суви розеи нежних арома и црна вина нижег алкохола, по могућности израженије киселости, без или са што мање танина.

Не истичем млада јер ми другачија и не познајемо, у нашим подрумима ретка су вина на врхунцу дозрелости, а о архивским нема ни помена, редак гост су и у елитним ресторанима.

Наша хиљадугодишња пракса да уз било које јело најбоље иде оно вино које имамо, поприлично се изменила, све више је оних који не прихватају да свој оброк испрате бирајући између две врсте локалног, домаћег вина, најчешће између белог и црног.

Увођење нових сорти винове лозе, савременијих технологија у винограде и подруме, довело је до тога да унуци не пију она вина о којима смо им ми причали, да уз било које јело најбоље иде оно вино које имамо.

Уласком диплома и енолога у наше подруме, омогућено им је да могу да уживају у винима свога краја слажући их са лакшим и једноставнијим летњим јелима. Све више их је који се држе француске "филозофије" како свако треба да пије у првом реду домаће вино, продукт свога краја, на које је и наш организам научен по баштини дедова.

Кад је у питању летњи избор, најлакше је житељима наших винородних крајева: свако може да пије вино које се у њима производи. На северу Бачке, ко жели да глуми Француза, држаће се, пре свега, кевединке, прастаре беле панонске сорте велике биолошке вредности. Вино лако, дугометражно, пије се током целог дана.

Хармонично и питко, обично стоног квалитета. Без израженог мириса, доказани пратилац рибљих чорби, паприкаша и многих летњих јела. Вековима најбоље енергетско пиће радова у пољу, на њиви, у воћњаку и винограду. Одувек верни пратилац масовних забава и дугих пријатељских разговора. Суботички вински витезови узели су кевединку за своје барјак-вино.

И већ више од две деценије, витезови „Арене Забаткиенсис” оправдавају своје постојање бригом о квалитету и ширењу ове сорте „синоним песка”, достојне да пратећи специјалитете летње кухиње освежи тропске летње дане. Ту су од белих вина још и совињон бели, шардоне, неке мађарске сорте новијег доба (черсеги фисереш и иршаи оливер), као и њихове купаже од којих је дон оливер вино куће винарије Вински двор у Хајдукову, у власништву Ласла Хуперта.

Од црних сорти незаобилазна је кадарка, вино кармин црвене боје, са интензивним аромама свежих, зрелих трешања; нуди се још само у винаријама на северу Бачке.

Најтраженије бело вино у Покрајини је и даље грашац бели или италијански ризлинг како смо га звали до недавно. Бере се у свих седам војвођанских виноградарских рејона. Доминантна је сорта у региону. Даје вино које се слаже са многим јелима, па га с правом држе за гастрономско. Каже се да риба најбоље плива у њему.

За освежење од актуелних врућина добродошле су и друга бела вина као што су ризлинг (кад се пише без придева зна се да је реч о рајнском), совињон блан, бели бургундац, шардоне, неопланта, мускат отонел, траминац, пино сиви...

Умало да заборавим најперспективнију војвођанску сорту - силу. Сорта, која је код нас готово зауставила ширење шардонеа најтраженије сорте на планети. Без ичије финансијске и маркетиншке подршке, сила је постала наша виноградарско-винска звезда доказујући се искључиво у чаши. Потврдила је да је време најбољи судија.

Све до пре двадесетак година розе вина су били аутсајдери, недостојни наше трпезе. Под тим именом ту и тамо нудила би се искључиво као вино настало купажом белог и црног вина, којом се покушавала сакрити нека мана или болест једног од њих. Обично се није знало ко је кога смувао.

Розеи су данас најтраженија вина, и код нас и у свету. Синоним су повратка пролећа и лета. Софистицирана вина за летње пијуцкање. Вина која воле летњу храну, која се морају уживати док су млада. У Србији готово да нема винарије која га не производи. Као ни ресторана који га нема на винској карти.

Розеи су по боји ближи црним винима. По нашем Закону о вину могу да се производе само од црног грожђа. По саставу  и укусу нагињу више белим винима. Много су лакша од црних, имају мање танинских и других екстрактних материја. Као савршена летња вина, лагана, освежавајућа и делициозна савршени су пратиоци хране. Конобари их држе за џокере, кад су у дилеми да ли уз неко јело понудити бело или црно вино они се одлучују за розе.

Наши розеи потичу углавном од висококвалитетних црних сорти грожђа. Након што се грожђе измуља, винари после краћег времена испуштају један део сока, одвајају га од чврстих делова грожђа, тек са мањим делом боје излученом из покожице. Одвојени сок даље се винфицира по технологији за бела вина.

Одвајање сока за розе ствара услове за добро црно вино из преосталог кљука.

Аутор:
Пошаљите коментар
ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Путеви вина надалеко

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Путеви вина надалеко

28.07.2024. 13:00 09:50
ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Доказ силе у пуцњу

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Доказ силе у пуцњу

21.07.2024. 13:00 13:11
ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Путеви силе

ВИНСКА КАРТА ПЕТРА САМАРЏИЈЕ: Путеви силе

14.07.2024. 13:00 13:13