Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UKUSNIJI OD KLASIČNOG KOLAČA ili slatke pite: Krambl od jogurta po jednostavnom receptu

29.01.2024. 14:50 15:21
Piše:
Foto: Pixabay.com / Dnevnik.rs

Ako ne znate šta slatko da pripremite za goste ili ukućane, probajte s ovim preukusnim kramblom, za koji su vam potrebni sastojci koje sigurno već imate u svojim kuhinjskim ormarićima i frižideru.

Sprema se krajnje jednostavno, a rezultat je kolač zanimljivog izgleda koji ćete obožavati da jedete.

Sastojci za testo:

400 grama glatkog brašna

200 grama maslaca (odstojalog na sobnoj temperaturi)

4 žumanca

Sastojci za nadev:

 3 čvrsta jogurta (čaša od 180 ili 200 ml)

1 kisela pavlaka (također 180 ili 200 ml)

80 grama kukuruznog brašna

100 grama šećera

4 belanca

sok od 1 limuna ili narendana korica 1 limuna

Priprema pite od jogurta:

 1. Maslac sobne temperature ubacite u posudu, dodajte šećer i miksajte dok se ne povežu u glatku smesu. Dodajte žumance, pa ih sjedinite sa smesom. Na kraju ubacite brašno, spatulom malo povežite sastojke i zatim kratko zamesite dok ne dobijete glatku kuglu. Nožem je podelite u dva jednaka dela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.

2. Nakon 40 minuta, izvadite jednu polovinu testa, a drugu i dalje ostavite u zamrzivaču. Narendajte ga i rasporedite po plehu za pečenje. Možete ga malo stisnuti rukama. Stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite testo 15 minuta.

3. U međuvremenu pripremite nadev. Umutite belance mikserom, dodajući malo po malo šećer sve dok ne dobijete čvrsti sneg. U drugoj posudi sjedinite jogurt, pavlaku, limunov sok i brašno, pa tu smesu ulijte u sneg i lagano promešajte dok se sve ne spoji u kompaktnu kremu.

4. Nakon 15 minuta pečenja izvadite donji deo testa van i ne gasite rernu. Prelijte nadev preko testa i rasporedite. Zatim uzmite drugi dio testa iz zamrzivača, pa ga narendajte po nadevu. Odmah vratite u rernu i pecite oko 40-tak minuta, sve dok gornji deo pite ne poprimi zlatnožutu boju. Izvadite pitu iz rerne, a kad se u potpunosti ohladi, možete po njoj posipati malo šećera u prahu

Kurir.rs/ Dnevnik

Piše:
Pošaljite komentar
OVU POSLASTICU JE OBOŽAVALA CELA JUGOSLAVIJA Titov kolač budi nostalgiju; Recept je čuvan kao stroga tajna (VIDEO)

OVU POSLASTICU JE OBOŽAVALA CELA JUGOSLAVIJA Titov kolač budi nostalgiju; Recept je čuvan kao stroga tajna (VIDEO)

19.12.2023. 22:11 22:21
Lepi mali voštani kolači

Lepi mali voštani kolači

24.05.2020. 17:29 17:33
OVIM KREMASTIM desertom su žene "LEČILE" BEZVOLJNE MUŽEVE pre 500 godina, potrebna su samo 3 sastojka

OVIM KREMASTIM desertom su žene "LEČILE" BEZVOLJNE MUŽEVE pre 500 godina, potrebna su samo 3 sastojka

27.08.2023. 16:59 17:19