UKUSNIJI OD KLASIČNOG KOLAČA ili slatke pite: Krambl od jogurta po jednostavnom receptu
Ako ne znate šta slatko da pripremite za goste ili ukućane, probajte s ovim preukusnim kramblom, za koji su vam potrebni sastojci koje sigurno već imate u svojim kuhinjskim ormarićima i frižideru.
Sprema se krajnje jednostavno, a rezultat je kolač zanimljivog izgleda koji ćete obožavati da jedete.
Sastojci za testo:
400 grama glatkog brašna
200 grama maslaca (odstojalog na sobnoj temperaturi)
4 žumanca
Sastojci za nadev:
3 čvrsta jogurta (čaša od 180 ili 200 ml)
1 kisela pavlaka (također 180 ili 200 ml)
80 grama kukuruznog brašna
100 grama šećera
4 belanca
sok od 1 limuna ili narendana korica 1 limuna
Priprema pite od jogurta:
1. Maslac sobne temperature ubacite u posudu, dodajte šećer i miksajte dok se ne povežu u glatku smesu. Dodajte žumance, pa ih sjedinite sa smesom. Na kraju ubacite brašno, spatulom malo povežite sastojke i zatim kratko zamesite dok ne dobijete glatku kuglu. Nožem je podelite u dva jednaka dela, svaki zamotajte u plastičnu foliju i stavite u zamrzivač.
2. Nakon 40 minuta, izvadite jednu polovinu testa, a drugu i dalje ostavite u zamrzivaču. Narendajte ga i rasporedite po plehu za pečenje. Možete ga malo stisnuti rukama. Stavite pleh u rernu zagrejanu na 180 stepeni i pecite testo 15 minuta.
3. U međuvremenu pripremite nadev. Umutite belance mikserom, dodajući malo po malo šećer sve dok ne dobijete čvrsti sneg. U drugoj posudi sjedinite jogurt, pavlaku, limunov sok i brašno, pa tu smesu ulijte u sneg i lagano promešajte dok se sve ne spoji u kompaktnu kremu.
4. Nakon 15 minuta pečenja izvadite donji deo testa van i ne gasite rernu. Prelijte nadev preko testa i rasporedite. Zatim uzmite drugi dio testa iz zamrzivača, pa ga narendajte po nadevu. Odmah vratite u rernu i pecite oko 40-tak minuta, sve dok gornji deo pite ne poprimi zlatnožutu boju. Izvadite pitu iz rerne, a kad se u potpunosti ohladi, možete po njoj posipati malo šećera u prahu
Kurir.rs/ Dnevnik