УКУСНИЈИ ОД КЛАСИЧНОГ КОЛАЧА или слатке пите: Крамбл од јогурта по једноставном рецепту
Ако не знате шта слатко да припремите за госте или укућане, пробајте с овим преукусним крамблом, за који су вам потребни састојци које сигурно већ имате у својим кухињским ормарићима и фрижидеру.
Спрема се крајње једноставно, а резултат је колач занимљивог изгледа који ћете обожавати да једете.
Састојци за тесто:
400 грама глатког брашна
200 грама маслаца (одстојалог на собној температури)
4 жуманца
Састојци за надев:
3 чврста јогурта (чаша од 180 или 200 мл)
1 кисела павлака (такођер 180 или 200 мл)
80 грама кукурузног брашна
100 грама шећера
4 беланца
сок од 1 лимуна или нарендана корица 1 лимуна
Припрема пите од јогурта:
1. Маслац собне температуре убаците у посуду, додајте шећер и миксајте док се не повежу у глатку смесу. Додајте жуманце, па их сједините са смесом. На крају убаците брашно, спатулом мало повежите састојке и затим кратко замесите док не добијете глатку куглу. Ножем је поделите у два једнака дела, сваки замотајте у пластичну фолију и ставите у замрзивач.
2. Након 40 минута, извадите једну половину теста, а другу и даље оставите у замрзивачу. Нарендајте га и распоредите по плеху за печење. Можете га мало стиснути рукама. Ставите плех у рерну загрејану на 180 степени и пеците тесто 15 минута.
3. У међувремену припремите надев. Умутите беланце миксером, додајући мало по мало шећер све док не добијете чврсти снег. У другој посуди сједините јогурт, павлаку, лимунов сок и брашно, па ту смесу улијте у снег и лагано промешајте док се све не споји у компактну крему.
4. Након 15 минута печења извадите доњи део теста ван и не гасите рерну. Прелијте надев преко теста и распоредите. Затим узмите други дио теста из замрзивача, па га нарендајте по надеву. Одмах вратите у рерну и пеците око 40-так минута, све док горњи део пите не поприми златножуту боју. Извадите питу из рерне, а кад се у потпуности охлади, можете по њој посипати мало шећера у праху
Kurir.rs/ Дневник