Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Lepi mali voštani kolači

24.05.2020. 17:29 17:33
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Oni koji vole kolače, teško da će odoleti iskušenju da rukotvorine Novosađanke Đanine Palić bar omirišu ili probaju. No kako se kolačići ne diraju bez potrebe da se odmah potom i pojedu, u slučaju kolačića koji izrađuje Đanina ključna razlika je u izgledu, tačnije u fitilju koji se nalazi po sredini njene poslastice, jer su ti kolačići zapravo napravljeni od voska.

Bez obzira na činjenicu da su od voska, u oku posmatrača ti kolačići sa fitiljem i dalje izgledaju jestivo. Neki su plod mašte ove umetnice, a neki su pravljeni prema poznatim modelima, čuvenim francuskim kolačićima - makarunsima.

– Volim poslastičarstvo, pa sam došla na ideju da pravim voštane tortice i kolače. Pošto za poslastičarstvo na način kojim ja želim da se bavim treba dosta finansija, ovo je mnogo jeftinije, pa sam se za to opredelila – kaže Đanina za “Dnevnik”.

Ovom vrstom umetnosti počela je da se bavi pre oko godinu dana, a do sada njena kolekcija porasla je na više od 50 kolačića od voska. Svoje svećice u obliku poslastice prodaje, ali najčešće poklanja prijateljima za rođendan, jer je unikatan dar, a može dugo da stoji.

– Mislim da ne postoje dve iste sveće. Mislim čak i da ne bih mogla da napravim dve iste, svaka od njih ima neku specifičnost, jer dok radim padne mi na pamet neka nova ideja koju primenim – navodi Đanina.

Pošto se njena kolekcija kolača s fitiljem uvećala, odlučila je nedavno da svoje rukotvorine predstavi na društvenoj mreži Instagram. I tu se susrela sa pohvalama koje dolaze i od nepoznatih ljudi.

– Prve reakcije su me baš obradovale, jer se ljudima svidelo to što radim. Slali su mi poruke da sveće baš liče na prave kolače, što mi je i bila prvobitna ideja kada sam krenula da pravim sveće, da izgleda kao kolač, da bude ukras, da može da se zapali i da miriše – pojašnjava naša sagovornica.

Svakoj rukotvorini posvećuje veliku pažnju, jer rad sa voskom podrazumeva njegovo oblikovanje u tečnom stanju, a u zavisnosti od ideje i detalja na kolačiću potrebno je i više dana.

– Sojin vosak se topi na osamdesetak stepeni, ali treba da se sačeka da temperatura padne na 50 stepeni i onda mogu da se dodaju boje i mirisi kako ne bi isparili. Za sveću sa mnogo detalja potrebno je mnogo vremena i ponavljanja, je se vosak jako brzo suši, bukvalno u pet sekundi. Za detalje kao što su pufnice onda moram ponovo da topim vosak, da ga mešam i hladim – otkriva nam tajne svog zanata. – Za sojin vosak sam se opredelila zato što je najkvalitetniji i mogu svi da ga koriste. Parafinski vosak je najjeftiniji, ali nije kvalitetan. Pčelinji vosak ne bi hteli vegani da koriste, pa se sojin vosak nametnuo kao logičan izbor. Nije toksičan, kvalitetan je i svima je prihvatljiv.

Đanina Palić završava studije turizmologije i drži onlajn časove engleskog jezika, ali, kako ističe, u umetnosti je od malih nogu jer su joj se roditelji bavili izradom nakita, pa je samim tim i ona u jednom trenutku krenula da izrađuje nakit. Onda je prešla na vez, a nešto kasnije počela je i da se bavi poslastičarstvom od voska.

– Volim da učim, otkrivam i probam novo. Dvoumila sam se da li da kolačiće pravim od sapuna ili voska, ali sam se opredelila za sveće. Za sada je ovo hobi. Želim i dalje time da se bavim dok imam inspiracije i dok mi to pričinjava zadovoljstvo. Ako budu letnji marketi na otvorenom, planiram da izložim ove svećice, čisto da vidim kakva će reakcija ljudi da bude – zaključuje Đanina Palić.

Tekst i foto: Aleksandar Savanović

Piše:
Pošaljite komentar