Recept dana: Posna sarma
Sarma je tradicionalno mrsno jelo na našim prostorima, što svakako ne znači da ponekad ne bi trebalo isprobati i nešto drugačiji recept. Recimo, bez mesa...
Sastojci:
- 150 g kus- kusa,
- kesica začina za sarmu,
- 4 kašike maslinovog ulja,
- 100 g luka,
- 300 g pečurki,
- 200 g tikvica,
- glavica svežeg kupusa,
- 200 ml pasiranog paradajza,
- so i mleveni crni biber
Priprema:
1. Kus-kus lagano posoliti, preliti sa 150 ml vrele vode, poklopiti i ostaviti da nabubri.
2. Sadržaj vrećice začina za sarmu preliti sa 100 ml mlake vode.
3. Na zagrejanom ulju dinstati luk i pečurke, a potom dodati tikvice, pa sve zajedno kratko propeći.
4. Kupus potopiti u vruću vodu, a zatim nakon nekoliko minuta u hladnu.
5. Odvojiti listove kupusa koji su omekšali. Kad se kus-kus ohladi, dodati povrće i pripremljen začin.
6. Smesu dobro promešati, pa njome napuniti pripremljene listove kupusa i potom ih smotati u sarme.
7. Sarme preliti pasiranim paradajzom i vodom.