Recept dana: Sočni kolač s kajsijama
Ako vam se ovih dana jede nešto sočno, a slatko – ovaj je kolač baš po vašem ukusu.
Sastojci:
- 4 jajeta,
- 150 g 100 g šećera,
- 250 ml ulja,
- 375 ml mleka,
- 250 g pšeničnog griza,
- 225 g brašna,
- 4-5 kašika džema od kajsija,
- korica od limuna,
- 9 kajsija,
- sok od pola limuna,
- 2 kesice vanili šećera,
- 10 g praška za pecivo
Priprema:
1. Odvojiti žumanca od belanaca i belanca ostaviti sa strane.
2. Žumanca umutiti sa 150 g šećera, dodati ulje i mleko, limunovu koricu, vanil šećer i na kraju umešati brašno, ranije pomešano sa praškom za pecivo i pšeničnim grizom, pa sve umutiti da se sjedini.
3. Vatrostalnu posudu veličine 20H30 centimetara podmazati i sipati pola smese, pa peći desetak minuta na 180 stepeni.
4. Izvaditi iz rerne i premazati džemom od kajsija.
5. Kajsije oprati, osušiti i prepoloviti, pa ih poređati preko džema od kajsija.
6. Preko voća sipati drugu polovinu smese, vratiti u rernu i peći još pola sata, odnosno, dok kolač blago ne porumeni.
7. Umutiti belanca sa 100 g šećera i sokom od pola limuna u šne, premazati preko kolača i vratiti u rernu.
8. Smanjiti temperaturu na 150 i sušiti još desetak minuta, odnosno, dok šne blago ne porumeni.
9. Ohladiti i iseći na šnite i poslužiti.