Рецепт дана: Сочни колач с кајсијама
Ако вам се ових дана једе нешто сочно, а слатко – овај је колач баш по вашем укусу.
Састојци:
- 4 јајета,
- 150 г + 100 г шећера,
- 250 мл уља,
- 375 мл млека,
- 250 г пшеничног гриза,
- 225 г брашна,
- 4-5 кашика џема од кајсија,
- корица од лимуна,
- 9 кајсија,
- сок од пола лимуна,
- 2 кесице ванили шећера,
- 10 г прашка за пециво
Припрема:
1. Одвојити жуманца од беланаца и беланца оставити са стране.
2. Жуманца умутити са 150 г шећера, додати уље и млеко, лимунову корицу, ванил шећер и на крају умешати брашно, раније помешано са прашком за пециво и пшеничним гризом, па све умутити да се сједини.
3. Ватросталну посуду величине 20Х30 центиметара подмазати и сипати пола смесе, па пећи десетак минута на 180 степени.
4. Извадити из рерне и премазати џемом од кајсија.
5. Кајсије опрати, осушити и преполовити, па их поређати преко џема од кајсија.
6. Преко воћа сипати другу половину смесе, вратити у рерну и пећи још пола сата, односно, док колач благо не порумени.
7. Умутити беланца са 100 г шећера и соком од пола лимуна у шне, премазати преко колача и вратити у рерну.
8. Смањити температуру на 150 и сушити још десетак минута, односно, док шне благо не порумени.
9. Охладити и исећи на шните и послужити.