Recept dana: Ravioli punjeni spanaćem i sirom
Ovaj ukusan obrok može da bude još ukusniji, ako ga „obogatite“ sosom od paradajza.
Sastojci (za 5 osoba):
- 3 filea piletine,
- so, biber, vegeta, slatka crvena paprika, origano i timijan od začina
- beli luk
Za raviole:
- 400 g glatkog brašna,
- 3 jajeta,
- so,
- malo vode,
- malo ulja
Za sos:
- beli luk,
- puter,
- kašikašećera,
- 3 dcl paradajza iz konzerve,
- so i biber po ukusu,
- kašika crnog vina
Za fil:
- 250 g sira rikote,
- 3 kašike pavlake,
- 1 jaje,
- 4 lista spanaća,
- so i biber po ukusu
Priprema:
1. File piletine dobro posoliti i pobiberiti, pa začiniti vegetom i crvenom paprikom. Ostaviti u nekoj posudi i dodati ulja, pa sve zajedno promešati da se dobro upije.
2. Dodati origano i timijan i ostaviti 20 minuta da se marinira.
3. Za raviole staviti brašno u neku veću posudu i u sredini napraviti udubljenje.
4. U to udubljenje staviti tri jajeta, malo ulja i malo vode. Posoliti po želji, ne previše. Sve zajedno umesiti da postane glatko testo koje se odvaja od dlanova. Ostaviti ga da se malo odmori.
5. U međuvremenu napraviti punjenje za raviole od 250 g rikote, 3 kašike pavlake, jednog jajeta, 4 lista spanaća, soli i bibera. Sve se zajedno dobro promeša kako bi se sastojci dobro spojili.
6. Za sos od paradajza u manji lonac staviti puter da se otopi. Otprilike dve velike kašike. Potom dodati sitno naseckan beli luk da pusti svoj miris. Preko toga staviti kašiku šećera i ostaviti da se karamelizuje. Ne mešati, već samo malo protresti lonac.
7. Nakon toga dodati paradajz iz konzerve, vino i začine i ostaviti da se krčka nekih 15 minuta.
8. Kada se testo za raviole malo odmorilo, tanko ga razvaljati i seći okruglom čašom. Na sredinu kruga od testa staviti punjenje i zatim preklopiti. Ivice pritisnuti viljuškom da punjenje ne bi iscurilo.
Kada su svi gotovi, kuvati ih u provreloj vodi dok ne isplivaju na površinu vode i onda su gotovi. Maksimum do 5 minuta.
9. Marinirano meso peći pokriveno folijom 15 minuta na 250 stepeni, a potom foliju maknuti i peći još 15 minuta na 180 stepeni.
10. Kuvane raviole preliti s malo otopljenog putera da se ne bi slepili. Kada ih serviramo, mogu se posuti s malo parmezana.