Рецепт дана: Равиоли пуњени спанаћем и сиром
Овај укусан оброк може да буде још укуснији, ако га „обогатите“ сосом од парадајза.
Састојци (за 5 особа):
- 3 филеа пилетине,
- со, бибер, вегета, слатка црвена паприка, оригано и тимијан од зачина
- бели лук
За равиоле:
- 400 г глатког брашна,
- 3 јајета,
- со,
- мало воде,
- мало уља
За сос:
- бели лук,
- путер,
- кашикашећера,
- 3 дцл парадајза из конзерве,
- со и бибер по укусу,
- кашика црног вина
За фил:
- 250 г сира рикоте,
- 3 кашике павлаке,
- 1 јаје,
- 4 листа спанаћа,
- со и бибер по укусу
Припрема:
1. Филе пилетине добро посолити и побиберити, па зачинити вегетом и црвеном паприком. Оставити у некој посуди и додати уља, па све заједно промешати да се добро упије.
2. Додати оригано и тимијан и оставити 20 минута да се маринира.
3. За равиоле ставити брашно у неку већу посуду и у средини направити удубљење.
4. У то удубљење ставити три јајета, мало уља и мало воде. Посолити по жељи, не превише. Све заједно умесити да постане глатко тесто које се одваја од дланова. Оставити га да се мало одмори.
5. У међувремену направити пуњење за равиоле од 250 г рикоте, 3 кашике павлаке, једног јајета, 4 листа спанаћа, соли и бибера. Све се заједно добро промеша како би се састојци добро спојили.
6. За сос од парадајза у мањи лонац ставити путер да се отопи. Отприлике две велике кашике. Потом додати ситно насецкан бели лук да пусти свој мирис. Преко тога ставити кашику шећера и оставити да се карамелизује. Не мешати, већ само мало протрести лонац.
7. Након тога додати парадајз из конзерве, вино и зачине и оставити да се крчка неких 15 минута.
8. Када се тесто за равиоле мало одморило, танко га разваљати и сећи округлом чашом. На средину круга од теста ставити пуњење и затим преклопити. Ивице притиснути виљушком да пуњење не би исцурило.
Када су сви готови, кувати их у проврелој води док не испливају на површину воде и онда су готови. Максимум до 5 минута.
9. Маринирано месо пећи покривено фолијом 15 минута на 250 степени, а потом фолију макнути и пећи још 15 минута на 180 степени.
10. Куване равиоле прелити с мало отопљеног путера да се не би слепили. Када их сервирамо, могу се посути с мало пармезана.