Recept dana: Pekarski krompir
Najhrskaviji pekarski krompirići- spolja hraskavi, a iznutra mekani "kao duša".
Sastojci:
- kilogram krompira,
- dva limuna,
- litar i po vode,
- 1-2 kašike origana,
- 2 čena belog luka,
- 75 ml maslinovog ulja,
- 3 supene kašike griza,
- so i biber po ukusu,
- kafena kašičica aleve paprike
Priprema:
1. Oljuštiti krompir, pa potom svaki iseckati na čettvrtine. Ako je manji, onda ga samo prepoloviti.
2. Zarezati malo nožem svaku stranu komadića krompira, kako bi dobio lepši ukus pri pečenju.
3. Poređati ih u šerpu, iscediti dva limuna (ubaciti i kore), preliti litrom i po vode i čekati da proključa.
4. Nakon toga, neka se kuvaju u ključaloj vodi 10 minuta.
5. Za to vreme zagrejati rernu na 200 stepeni i odmah ubaciti prazan pleh u nju.
6. Nakon desetak minuta, procediti krompir i baciti koru od limuna. 7. U posebnu posudu izručiti krompir i ostaviti ga nekih pet minuta da se prohlade.
8. Potom dodati maslinovo ulje, origano, sitno iseckan beli luk, alevu papriku, griz, so i biber.
9. Promešati dobro sve da se sjedini, a onda u vreo pleh poređati krompir.
10. Peći 30 do 40 minuta, a na svakih deset minuta okretati krompir kako bi se dobila hrskava korica sa svih strana.