Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Napravite SLATKO OD CELIH ŠLJIVA sa orasima: Recept koji se prenosi sa kolena na koleno

10.08.2024. 14:48 15:04
Piše:
Foto: Pixabay.com/ Freepik.com/ Dnevnik.rs

Starinski recept za slatko od šljiva sa celim orasima je najbolja slatka zimnica.

Slatko se priprema od raznog voća. U mnogim kućama slatko i voda su jutarnji ritual, za dobar početak dana i obavezno posluženje kada naiđu gosti.

Slatko od šljiva priprema se još od kraja 19. veka. Prema ovom tradicionalnom receptu u sredini svake šljive nalazi se orah.

Sastojci:

1 kg očišćenih i oljuštenih šljiva

1 kg šećera

2 dcl vode

1 limun

100 g gašenog kreča

2,5 l vode

jezgro oraha

dva ili tri lista rozetle (mirisna muškatla) - po želji

Priprema:

Kreč rastvoriti u 2,5 l vode, dobro promešati i ostaviti sat-dva da se dobro slegne.

Sipajte bistru krečnu vodu u veću posudu.

Oprane šljive blanširajte vrelom vodom, ostavite da odstoje nekoliko minuta, pa ogulite nožem, uklonite košticu i spustite šljive u krečnu vodu.

Šljive treba da stoje u krečnoj vodi najmanje sat vremena.

Nakon toga ih izvaditi i dobro oprati pod hladnom vodom i ostaviti da se malo ocede.

U svaku šljivu umesto koštice stavite četvrtinu zrna oraha.

Šećer pomešati sa 2 dl vode i pažljivo spustiti šljive.

Kuvajte na umerenoj temperaturi oko pola sata uz povremeno protresanje šerpe i ne mešajući.

Slatko se kuva kada je sirup toliko gust da u velikim kapima pada sa kašike.

Desetak minuta pre kraja kuvanja dodajte limun isečen na kolutiće.

Pred kraj dodajte listove rozete, ako želite.

Sklonite šerpu sa šporeta, prekrijte čistom, vlažnom salvetom i ostavite preko noći da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Tegle za slatko operite, stavite u rernu  na 100 stepeni.

Zagrejte tegle pola sata, a zatim isključite rernu i ostavite da se tegle potpuno ohlade.

Sutradan sipajte hladno slatko u hladne tegle, stavite kolut limuna uza zid tegle i dobro zatvorite.

Ovako pripremljeno slatko može trajati nekoliko godina.

Dnevnik/ Informer.rs

 

 

Piše:
Pošaljite komentar
Napravite SLATKO OD SMOKAVA po tradicionalnom receptu: Poslastica koja krepi

Napravite SLATKO OD SMOKAVA po tradicionalnom receptu: Poslastica koja krepi

06.08.2024. 13:29 13:33
SLATKO OD BRESKVI BEZ ŠEĆERA: Zdrava zimnica koja će vas očarati

SLATKO OD BRESKVI BEZ ŠEĆERA: Zdrava zimnica koja će vas očarati

25.06.2024. 13:01 13:14
VOLITE LI DA JEDETE ŠLJIVE? Ni ne slutite koliko su dobre za vaše zdravlje; OVO SU BENEFITI

VOLITE LI DA JEDETE ŠLJIVE? Ni ne slutite koliko su dobre za vaše zdravlje; OVO SU BENEFITI

03.08.2024. 18:01 19:15