Napravite SLATKO OD CELIH ŠLJIVA sa orasima: Recept koji se prenosi sa kolena na koleno
Starinski recept za slatko od šljiva sa celim orasima je najbolja slatka zimnica.
Slatko se priprema od raznog voća. U mnogim kućama slatko i voda su jutarnji ritual, za dobar početak dana i obavezno posluženje kada naiđu gosti.
Slatko od šljiva priprema se još od kraja 19. veka. Prema ovom tradicionalnom receptu u sredini svake šljive nalazi se orah.
Sastojci:
1 kg očišćenih i oljuštenih šljiva
1 kg šećera
2 dcl vode
1 limun
100 g gašenog kreča
2,5 l vode
jezgro oraha
dva ili tri lista rozetle (mirisna muškatla) - po želji
Priprema:
Kreč rastvoriti u 2,5 l vode, dobro promešati i ostaviti sat-dva da se dobro slegne.
Sipajte bistru krečnu vodu u veću posudu.
Oprane šljive blanširajte vrelom vodom, ostavite da odstoje nekoliko minuta, pa ogulite nožem, uklonite košticu i spustite šljive u krečnu vodu.
Šljive treba da stoje u krečnoj vodi najmanje sat vremena.
Nakon toga ih izvaditi i dobro oprati pod hladnom vodom i ostaviti da se malo ocede.
U svaku šljivu umesto koštice stavite četvrtinu zrna oraha.
Šećer pomešati sa 2 dl vode i pažljivo spustiti šljive.
Kuvajte na umerenoj temperaturi oko pola sata uz povremeno protresanje šerpe i ne mešajući.
Slatko se kuva kada je sirup toliko gust da u velikim kapima pada sa kašike.
Desetak minuta pre kraja kuvanja dodajte limun isečen na kolutiće.
Pred kraj dodajte listove rozete, ako želite.
Sklonite šerpu sa šporeta, prekrijte čistom, vlažnom salvetom i ostavite preko noći da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Tegle za slatko operite, stavite u rernu na 100 stepeni.
Zagrejte tegle pola sata, a zatim isključite rernu i ostavite da se tegle potpuno ohlade.
Sutradan sipajte hladno slatko u hladne tegle, stavite kolut limuna uza zid tegle i dobro zatvorite.
Ovako pripremljeno slatko može trajati nekoliko godina.
Dnevnik/ Informer.rs