broken clouds
18°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Направите СЛАТКО ОД ЦЕЛИХ ШЉИВА са орасима: Рецепт који се преноси са колена на колено

10.08.2024. 14:48 15:04
Пише:
Извор: Pixabay.com/ Freepik.com/ Dnevnik.rs

Старински рецепт за слатко од шљива са целим орасима је најбоља слатка зимница.

Слатко се припрема од разног воћа. У многим кућама слатко и вода су јутарњи ритуал, за добар почетак дана и обавезно послужење када наиђу гости.

Слатко од шљива припрема се још од краја 19. века. Према овом традиционалном рецепту у средини сваке шљиве налази се орах.

Састојци:

1 кг очишћених и ољуштених шљива

1 кг шећера

2 дцл воде

1 лимун

100 г гашеног креча

2,5 л воде

језгро ораха

два или три листа розетле (мирисна мушкатла) - по жељи

Припрема:

Креч растворити у 2,5 л воде, добро промешати и оставити сат-два да се добро слегне.

Сипајте бистру кречну воду у већу посуду.

Опране шљиве бланширајте врелом водом, оставите да одстоје неколико минута, па огулите ножем, уклоните коштицу и спустите шљиве у кречну воду.

Шљиве треба да стоје у кречној води најмање сат времена.

Након тога их извадити и добро опрати под хладном водом и оставити да се мало оцеде.

У сваку шљиву уместо коштице ставите четвртину зрна ораха.

Шећер помешати са 2 дл воде и пажљиво спустити шљиве.

Кувајте на умереној температури око пола сата уз повремено протресање шерпе и не мешајући.

Слатко се кува када је сируп толико густ да у великим капима пада са кашике.

Десетак минута пре краја кувања додајте лимун исечен на колутиће.

Пред крај додајте листове розете, ако желите.

Склоните шерпу са шпорета, прекријте чистом, влажном салветом и оставите преко ноћи да се охлади на собној температури.

Тегле за слатко оперите, ставите у рерну  на 100 степени.

Загрејте тегле пола сата, а затим искључите рерну и оставите да се тегле потпуно охладе.

Сутрадан сипајте хладно слатко у хладне тегле, ставите колут лимуна уза зид тегле и добро затворите.

Овако припремљено слатко може трајати неколико година.

Дневник/ Informеr.rs

 

 

Аутор:
Пошаљите коментар
Направите СЛАТКО ОД СМОКАВА по традиционалном рецепту: Посластица која крепи

Направите СЛАТКО ОД СМОКАВА по традиционалном рецепту: Посластица која крепи

06.08.2024. 13:29 13:33
СЛАТКО ОД БРЕСКВИ БЕЗ ШЕЋЕРА: Здрава зимница која ће вас очарати

СЛАТКО ОД БРЕСКВИ БЕЗ ШЕЋЕРА: Здрава зимница која ће вас очарати

25.06.2024. 13:01 13:14
ВОЛИТЕ ЛИ ДА ЈЕДЕТЕ ШЉИВЕ? Ни не слутите колико су добре за ваше здравље; ОВО СУ БЕНЕФИТИ

ВОЛИТЕ ЛИ ДА ЈЕДЕТЕ ШЉИВЕ? Ни не слутите колико су добре за ваше здравље; ОВО СУ БЕНЕФИТИ

03.08.2024. 18:01 19:15