Направите СЛАТКО ОД ЦЕЛИХ ШЉИВА са орасима: Рецепт који се преноси са колена на колено
Старински рецепт за слатко од шљива са целим орасима је најбоља слатка зимница.
Слатко се припрема од разног воћа. У многим кућама слатко и вода су јутарњи ритуал, за добар почетак дана и обавезно послужење када наиђу гости.
Слатко од шљива припрема се још од краја 19. века. Према овом традиционалном рецепту у средини сваке шљиве налази се орах.
Састојци:
1 кг очишћених и ољуштених шљива
1 кг шећера
2 дцл воде
1 лимун
100 г гашеног креча
2,5 л воде
језгро ораха
два или три листа розетле (мирисна мушкатла) - по жељи
Припрема:
Креч растворити у 2,5 л воде, добро промешати и оставити сат-два да се добро слегне.
Сипајте бистру кречну воду у већу посуду.
Опране шљиве бланширајте врелом водом, оставите да одстоје неколико минута, па огулите ножем, уклоните коштицу и спустите шљиве у кречну воду.
Шљиве треба да стоје у кречној води најмање сат времена.
Након тога их извадити и добро опрати под хладном водом и оставити да се мало оцеде.
У сваку шљиву уместо коштице ставите четвртину зрна ораха.
Шећер помешати са 2 дл воде и пажљиво спустити шљиве.
Кувајте на умереној температури око пола сата уз повремено протресање шерпе и не мешајући.
Слатко се кува када је сируп толико густ да у великим капима пада са кашике.
Десетак минута пре краја кувања додајте лимун исечен на колутиће.
Пред крај додајте листове розете, ако желите.
Склоните шерпу са шпорета, прекријте чистом, влажном салветом и оставите преко ноћи да се охлади на собној температури.
Тегле за слатко оперите, ставите у рерну на 100 степени.
Загрејте тегле пола сата, а затим искључите рерну и оставите да се тегле потпуно охладе.
Сутрадан сипајте хладно слатко у хладне тегле, ставите колут лимуна уза зид тегле и добро затворите.
Овако припремљено слатко може трајати неколико година.
Дневник/ Informеr.rs