Napravite SLATKO OD SMOKAVA po tradicionalnom receptu: Poslastica koja krepi
Slatko od smokava se lako pravi, a u njemu se uživa tokom cele godine.
Slatko je tradicionalna poslastica koja se služi uz vodu i u mnogim domaćinskim kućama je prvo posluženje. Nakon slatka služi se kafa.
Slatko se pravi od različitog voća, a ono od celih smokava je posebno na ceni. Pravo je vreme da pripremite tegle i napravite slatko koje će sve oduševiti.
Sastojci:
1 kg smokava
700 g šećera
1 limun
1 kašičica vanilin šećera
1 dcl vode
Priprema:
Operite smokve, uklonite peteljke i isecite ih na četvrtine.
U veliki lonac stavite smokve, šećer, vodu i vanilin šećer.
Dodajte i sok i narendanu koru limuna.
Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuvajte dok se šećer potpuno ne otopi.
Smanjite vatru i kuvajte smesu 45 minuta do sat vremena, povremeno mešajući.
Smesa je gotova kada postane gusta i sirupasta.
Da proverite gustinu, stavite malo smese na tanjir i ostavite da se ohladi. Ako se lako odvaja od tanjira, slatko je spremno.
Informer.rs/ Dnevnik