НАЈСРЕЋНИЈА САМ С ПУНИМ ТАЊИРОМ ТЕСТЕНИНЕ, а драга ми је и чоколада са лешницима! Ауторка фуд-блога Recepttura открива тајну колача којем нико неће одолети
Један од водећих регионалних фуд-блогова Recepttura већ осам година нуди посетиоцима рецепте погодне за сваки дан – ручкове, разне посластице, торте и колаче, као и пређела или зимницу.
Они који трагају за идејом за укусан оброк, могу пронаћи разноврсне предлоге на овој страници, коју заједно воде супружници Тања и Бранимир Ковач, у чијим се рецептима могу пронаћи традиционална јела, али и модерна, једноставна и компликована, калорична и нискокалорична, месна или пак вегетеријанска.
– Почели смо у пролеће 2015. године с Јутјуб каналом, а неколико месеци касније и с веб страницом, јер је Бранимир хтео свима да покаже како добро кувам. Уз то, он има велико искуство у пројектима на вебу, па се чинило као логичан спој. Пројекат је убрзо почео да расте и претворио се у озбиљан посао – прича за „Дневников” Недељни ручак Тања Ковач.
На њиховим профилима на Инстаграму и Фејсбуку, самом блогу и Јутјуб каналу најбоље пролазе, кажу, слатки рецепти, којима нико не може да одоли.
– На блогу та разлика у корист слатких рецепата није толико изражена. Будући да овог тренутка имамо најпосећенији фуд-блог у Хрватској (према подацима независног сервиса similarweb.com за октобар), јако пуно наших посетилаца тражи разна јела и слане залогаје, који су такође међу нашим најтраженијим рецептима – каже Бранимир Ковач.
– Ако, рецимо, претерам с колачима, што се уз Тањине рецепте често догоди, онда идућих неколико дана пазим да једем мало здравије. Али, код нас се увек припремају разнолика јела, а омиљена ми је далматинска паштицада, коју Тања припрема заиста савршено – закључује Бранимир Ковач.
В. Б.
Домаћа бајадера
200 мл воде
250 г маргарина
200 г шећера
1 ванилин шећер
400 г млевеног кекса
300 г млевених ораха
100 г чоколаде за кување
глазура:
150 г чоколаде за кување
6 кашика уља
У посуду сипати воду, те додати маргарин нарезан на мање комаде, шећер и ванилин шећер. Све загревати уз мешање да се састојци отопе. У велику посуду сипати млевени кекс и млевене орахе па их измешати. Направити малу рупу, те у њу сипати отопљене састојке.
Варјачом све добро измешати да се добије уједначена смеса. Поделити смесу на два једнака дела. Истопити чоколаду за кување, сипати је у половину смесе и измешати помоћу варјаче, да постане једнолична.
Плех димензија 35×20 центиметара намазати уљем. На дно прво ставити чоколадни (тамнији) слој, те га добро изравнати. Нанети светли слој на тамни, опрезно га распоредити и поравнати. За глазуру, на пари отопити чоколаду за кување с уљем и сипати по светлом слоју. Колач ставити на хлађење у фрижидер преко ноћи, пре резања и послуживања. Резати на правоугаонике према жељи. Наше бајадере су димензија 4×2 центиметра.