KAKO ISKORISTITI OSTATKE pečenja od Božića? 3 SUPERUKUSNA JELA koja će učiniti da ne bacite ni parčence mesa
Nakon praznika često preostane hrane, a evo kako da iskoristiti na najbolji način ostatke božićne pečenice, ili pilećeg belog mesa
Donosimo vam nekoliko ukusnih jela koja možete spremiti od ostataka božićne pečenice, a koja su toliko ukusna da je sigurno da nećete više nikada baciti ni jedno jedino parče mesa.
Izaberite onaj koji je vama najprimamljiviji i učinite da pečenje dobije potpuno drugačiji ukus, koji će se dopasti svim ukućanima.
Đuveč sa svinjskim mesom
Potrebno je:
- 500 g pečenog svinjskog mesa
- 1 manji komad slanine
- 1 veći crveni luk
- 2 paprike šilje
- 1 ljuta sveža paprika
- 4-5 paradajza/ opciono par dc paradajz-sok
- ulje
- So
- biber
Priprema:
U dublju posudu propržite sitno iseckanu slaninu, pa joj dodajte crni luk, papriku i paradajz. Kuvajte poklopljeno na laganoj vatri oko 20 minuta, a zatim dodajte začine po ukusu. Dok se to dinsta, meso isecite na kockice i dodajte u povrće. Odlično ide uz krompir iz rerne.
Jagnjetina (svinjetina) u tortilji
Potrebno je:
- 4 tortilje
- 1 krastavac
- 2 paradajza
- 1 parče mlade jagnjetine ili prasetine
- 2 kuvane šargarepe
- 100 g sira trapista
- 4 kašičice kisele pavlake
- malo ulja
- 1 vezica peršunovog lista
- So
- Biber
- ljuta paprika
Priprema:
Očistite krastavac, isecite ga na kockice i dodajte iseckani peršun, posolite i pobiberite i po želji dodajte malo ljute paprike. Tortilju premažite kašičicom kisele pavlake. Zatim isecite prasetinu ili jagnjetinu na kockice, dodajte sir, paradajz, krstavac i umotajte sve u rolnice ili napravite paketiće. Svaku rolnicu tortilje stavite u tepsiju, premažite uljem i pospite narendanim sirom. Pecite u rerni na 200 stepeni oko 15 minuta.
Pašteta od piletine
Potrebno je:
- 300 g piletine
- 2 šargarepe
- 1 paštrnjak
- 1 krompir
- 2-3 kašike pileće supe
- malo senfa
- malo majoneza
- na vrh kašičice kari začina
- so
- biber
Priprema:
Ukoliko vam je ostalo najviše belog mesa, kao što obično biva to je idealna prilika da od njega napravite ukusnu domaću, zdravu paštetu. U blender stavite piletinu i povrće, dodajte supu, malo senfa, malo majoneza i začine. Sve zajedno meljite da se meso potpuno usitni. Blendirajte dok ne dobijete kremastu smesu, sve izmešajte i začinite začinima po ukusu.
Kurir.rs/ Dnevnik