Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVI SAD GRAD KULTURE Novosadski volonterski servis na Kaleidoskopu kulture

13.08.2023. 17:31 23:53
Piše:
Izvor: V. Veličković

Novosadski volonterski servis (NVS) je platforma organizovanja volonterskog rada u Novom Sadu. Nastala je na inicijativu Evropske prestonice mladih OPENS 2019 i Fondacije „Novi Sad - Evropska prestonica kulture”.

Motiv za kreiranje Novosadskog volonterskog servisa je zadovoljavanje potreba za volonterskim kadrom tokom realizacije aktivnosti prestonica. Međutim, kako volonterski rad pruža mnogo više od isključivo angažovanja ljudskih dobrovoljnih snaga očekuje se kreiranje stabilnog gradskog volonterskog servisa.

Četiri osnovna stuba rada NVS-a

Četiri osnovna stuba rada NVS-a su: promocija pozitivnih vrednosti volontiranja i motivacija stanovnika Novog Sada da se priključe volontiranju, podizanje kvaliteta rada sa volonterima, povezivanje volontera i organizatora volontiranja i uključivanje različitih uzrasnih kategorija u volontiranje i posredno rad na participaciji građana i smanjenje generacijskih barijera.

- Ako izmešamo ova četiri stuba, dobićemo osnaživanje pojedinaca koje utiče na razvoj lokalne zajednice, a opet posredno, volontiranje kao sjajan instrument za učešće podstiče razvoj celokupnog društva - kaže koordinator u Novosadskom volonterskom servisu Vojislav Prkosovački. - - Pored lokalnih aktivnosti u sportu, kulturi, sektoru mladih, zdravlju, ekologiji i vanrednim situacijama, NVS gaji i međunarodni segment svoga rada pa tako kroz različite projekte i programe deli svoja bogata iskustva iz Novog Sada ali uči kako to drugi rade.

Vojislav ističe kako je 70 odsto njegovog posla administracija, nevidljivi deo pripreme za bezbedno, sigurno volontiranje a ostatak čini magiju!

- Zaduženja koja sprovodim u delo na različitim volonterskim aktivnostima, zajedno sa vrednim NVS timom, su sprovođenje koraka volonterskog menadžmenta koji u sebi sadrži komunikaciju sa organizatorima volontiranja, sa volonterima, održavanje pripremnih obuka za volontere, konkretan rad na terenu sa njima i uživanje u svemu što volontiranje daje - ističe Vojislav.

Novosadski volonterski servis od samog starta deo je Kaleidoskopa kulture i Vojislav smatra kako je on, osim toga što je dobro mesto na kojem ljudi mogu da provedu svoje slobodno vreme, i jedan sjajan ogledni primer kako može da se na kvalitetan način radi sa volonterima u kulturi.

- Manifestacija je na sjajnom mestu i dodatno obogaćuje sve što je u planu za realizaciju. Nadam se da će Kaleidoskop kulture potrajati pa ćemo za koju godinu zaista videti koji je njegov uticaj na zajednicu, rekao je Prkosovački i napomenuo kako je ključ dobro odrađenog posla dobra priprema i komunikacija sa organizatorima volonterskih aktivnosti.

- U slučaju Kaleidoskopa kulture smo nakon pet realizovanih manifestacija naučili koliki je to posao i gde treba najviše da usmerimo znanja i veštine. Ukoliko imamo dobru pripremu i zdravu komunikaciju, te jasnu sliku o ulozi volontera, nijedan zadatak nije problematičan. Postoji veliki broj vidljivih stvari koje se dešavaju tokom volontiranja na Kaleidoskopu, ali isto tako i bezbroj nevidljivih procesa koji se dešavaju među učesnicima – volonterima. Svako iz Kaleidoskopa odnese neku uspomenu, novo znanje i novu veštinu. Zabavno je posmatrati oba procesa i na taj način biti deo Kaleidoskopa - zaključio je Vojislav Prkosovački.

Volontiranje - kvalitetno provođenje slobodnog vremena

Volonterke Novosadskog volonterskog servisa, Dejana Stojčević i Vesna Raonić, već duži period svoje slobodno vreme provode što je kvalitetnije moguće.

- Motiv za upuštanje u volonterske vode proizašao je iz moje želje za što kvalitetnijim provođenjem slobodnog vremena, gde sam uvidela da mi volonterski rad upravo to pruža. I tako je počela moja volonterska avantura, gde se broj motiva za učešće na različitim volonterskim aktivnostima, sa svakim novim volontiranjem povećavao - rekla je Dejana Stojčević.      

Vesna je želela da da mali doprinos svome gradu i programima u okviru Evropske prestonice kulture.

- Desilo se to da sam se u svemu osetila „kao kod kuće” jer inače pišem i fotografišem za jedan portal, uglavnom vesti iz kulture. Nije lako nakon punog radnog dana odvojiti dodatno vreme za volontiranje. Međutim, ako čovek ostane u kući — nije otvorio vrata za nova iskustva i doživljaje. Tu su naši koordinatori, tu su kolege volonteri svih starosnih dobi, tu je interakcija sa posetiocima, a i sami uživamo u programima na koja nekad možda ne bismo ni došli izgovarajući se svojim obavezam - kaže Vesna Raonić.


Cilj volontiranja

- Glavni cilj volontiranja za mene predstavlja sticanje jednog sasvim novog iskustva, koje ću dugo pamtiti i rado ga se prisećati. Ali pre svega želela bih da istaknem da je verovatno najlepši deo volontiranja samo druženje i upoznavanje mnogo novih ljudi, koji nose sa sobom pozitivan volonterski duh i dele zajedničke vrednosti - kaže Dejana Stojčević.


Obe volonterke bile su i deo Kaleidoskopa kulture kada su uz koordinatore Novosadskog volonterskog servisa obavljale sve zadatke kako bi i sam Kaleidoskop kulture svima bio još bolje iskustvo.

- Iskustva su vrhunska. Naše angažovanje nije naročito teško, ali zato ima mnogo interakcije, smeha i pozitivne energije, osećamo se važnima što smo deo kulturnih zbivanja, upoznajemo nove lokacije, srećemo svoje prijatelje i poznanike koji se iznenade što nas vide u toj ulozi - ističe Vesna.

Dejana Stojčević navodi da je kao volonter Kaleidoskopa kulture 2022. godine imala priliku i da se uverim u kvalitet i raznovrsnost ovog događaja.

- U toku samog događaja jedno od mojih zaduženja bilo je usmeravanje posetilaca do željenog mesta na samom događaju, gde sam imala priliku da primetim entuzijazam i zainteresovanost samih posetilaca za ovakvu vrstu događaja, što me je veoma obradovalo. Kroz Kaleidoskop kulture upoznala sam neke nove segmente umetnosti koji su meni, ali i posetiocima bili dočarani na veoma prijemčiv i zanimljiv način, te bih ovaj festival preporučila svima, da li kao volonter ili posetilac nije važno bitno je da ovaj događaj još dugo traje snažno - kaže Dejana Stojčević.

Za volontiranje nikad nije kasno

- Kroz volontiranje vežbamo humanost, solidarnost, empatiju, volontiranje nas podseća zašto je podrška drugima važna i šta je to biti deo lokalne zajednice. Ko još nije probao, nemojte mi verovati, probajte sami, brzo na stranicu nvs.rs i klik na registraciju - rekao je Vojislav Prkosovački.

I. Japundža

 

Autor:
Pošaljite komentar
NOVI SAD GRAD KULTURE Kulturna stanica „Kovilj” PROSTOR ZA PONOS SUGRAĐANA LAZE KOSTIĆA

NOVI SAD GRAD KULTURE Kulturna stanica „Kovilj” PROSTOR ZA PONOS SUGRAĐANA LAZE KOSTIĆA

30.07.2023. 16:37 16:47
NOVI SAD GRAD KULTURE Kulturna stanica "Barka" KAD JEDNOM DOĐU, UMETNICI SE NA OVO MESTO UVEK VRAĆAJU

NOVI SAD GRAD KULTURE Kulturna stanica "Barka" KAD JEDNOM DOĐU, UMETNICI SE NA OVO MESTO UVEK VRAĆAJU

23.07.2023. 13:26 17:40
NOVI SAD GRAD KULTURE Obnova Almaškog kraja, najstarijeg gradskog kvarta

NOVI SAD GRAD KULTURE Obnova Almaškog kraja, najstarijeg gradskog kvarta

30.06.2023. 14:35 14:49