Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NOVI SAD GRAD KULTURE Kulturna stanica „Kovilj” PROSTOR ZA PONOS SUGRAĐANA LAZE KOSTIĆA

30.07.2023. 16:37 16:47
Piše:
Izvor: KS Kovilj

Prekoputa kuće čuvenog srpskog pesnika Laze Kostića, u autentičnom vojvođanskom okruženju prošlog decembra otvorena je Kulturna stanica „Kovilj”, za sada poslednja u nizu u okviru novosadske mreže kulturnih stanica.

Ovaj prostor, osim što je podigao kulturne i umetničke kapacitete Kovilja i otvorio brojne mogućnosti za lokalnu zajednicu, postao je ponos čitavog sela, nadomak Novog Sada.  

Potrebno mesto za kulturu

Želja i potreba stanovništva ovog sela za prostorom, u kojem će se organizovati kulturni događaji, proizvela je KS „Kovilj”.

- Kulturna stanica „Kovilj„ otvorena je u decembru prošle godine, a nastala je iz iskrene želje i potreba malog seoceta u blizini Novog Sada čije su generacije prenosile tradiciju, istoriju i predanje sa starijih na mlađe - objašnjava koordinatorka Kulturne stanice „Kovilj” Ružica Radović. - Otvorena je u samom centru, prekoputa rodne kuće čuvenog pesnika Laze Kostića čije ime se sa ponosom izgovara i nosi u srcu.

Otvaranje kulturne stanice nije bilo samo pitanje novog prostora i mesta okupljanja lokalnog stanovništa, već i podiglo i sam kvalitet organizacije i realizacije programa.

- U današnjem  prostoru Kulturne stanice „Kovilj” oduvek su se održavale folklorne probe, koncerti, ali i dešavanja lokalnog karaktera koji su zvaničnim otvaranjem dobili na kvalitetu, proširili svoje kapacitete i obogatili kako prostor tako i čitavo mesto - navodi Ružica Radović.

Najvrednije utvrđenje

Nastanak ove kulturne stanice, nakon njenog renoviranja, obradovalo je sve stanovnike ovog mesta, a naročito decu i mlade.

- Za većinu stanovništva KS „Kovilj” je, ako možemo tako reći, jedno utvrđenje u kome je sve naše najvrednije što imamo - navodi Ružica Radović. - U samom prostoru se okuplja veoma velik broj dece i mladih, a pored svega toga, ljudi osećaju veliki ponos jer je otvorena baš u Kovilju i jer je Grad prepoznao potencijale ovog meste i otvorio je baš ovde.

Sada se programi deševaju tokom cele godine, što je značajno kako za umetnike, tako i za posetioce, a februar je posebno rezervisan za Lazu Kostića.

- Ono što bih izdvojila svakako je letnji bioskop koji se održava na otvorenom, a posebno bih istakla, naravno, i mesec februar, koji smo organizovali u čast našeg Laze Kostića, čija je rodna kuća prekoputa kulturne stanice, ali  i niz programa koji su bili veoma posećeni - ističe Ružica Radović.

Prostor za promociju i afirmisanje umetnika

S obzirom na činjenicu da Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” pruža šansu razvoju lokalne umetničke scene, ustupa prostor neafirmisanim umetnicima da promovišu sebe i svoje stvaralaštvo, i prostor Kulturne stanice „Kovilj” uspešno je to ostvario.

- U KS „Kovilj” uspešno su promovisani lokalni bendovi kao što je Pevačka grupa „Kovilje”, kulturna umetnička društva poput Folklornog ansambla „Laza Kostić” i KUD-a „Vasino kolo”, ali i nekoliko manje poznatih pesnika i književnika kao što su Julia Kapornjai, Boško Brzić, Mića Samočeta i drugi, tako da je prostor uspešno iskorišćen - potvrđuje Ružica Radović.

Za afirmisanje umetnike i realizaciju programa u KS „Kovilj” dostupni su prostor u zatvorenom, ali i veliki amfiteatar na otvorenom.

- Prostor u Kovilju je podeljen tako da se programi mogu realizovati u zatvorenom prostoru, ali, isto tako, posedujemo i velik i veoma lep amfiteatar na otvorenom što umetnicima nudi brojne mogućnosti - zaključuje Radović.

Mesec Laze Kostića

U mesecu rođenja Laze Kostića, ove godine organizovani su različiti događaji u čast ovog čuvenog pesnika.

- Ove godine u februaru mesecu organizovali smo niz dešavanja u Kovilju u čast Laze Kostića - ističe Ružica Radović. - Mesec njegovog rođenja obeležili smo dečijom radionicom pod nazivom „Lenkini šeširi i Lazini brkovi”, izložbom slika likovne kolonije „Sveti Rafailo Šišatovački” i pozorišnom predstavom „Od raja do beznjenice” koja govori o tragičnoj ljubavi između Lenke i Laze. U planu nam je i da naredni februar posvetimo Kostiću te i da nam, taj mesec, tradicionalno bude vezan za njega.

Šta ističe Kulturnu stanicu „Kovilj”

U KS „Kovilj” organizuju se mnogobrojni kulturni programi. Ono što izdvaja ovu kulturnu stanicu jesu programi vezani za očuvanje lokalne sredine koji se bave letnjim, ali i zimskim, običajima.

- Istraživanjem lokalne baštine došli smo do podataka o načinu života, navikama i običajima lokalnog stanovništva i običaja koji su vezani za leto i zimu - otkriva Ružica Radović. - Svakog leta, u doba velikih kiša, sprovođeni su običaji „Dodole” koji su imali za cilj da umilostive sile i pošalju kišu kako bi zemlja bila plodna. Taj običaj se ne izvodi više od 50 godina. Od otvaranja kulturne stanice radili smo niz radionica sa decom na ovu temu, pravili maske i učili kompletan običaj, pesmu i korake uz koje su devojke igrale, kako bi finalni proizvod bio karnevalska šetnja Dodola, ali i video materijal o tome. U planu nam je da se bavimo i zimskim delom običajne prakse lokalnog stanovništa te od septembra organizujemo dalja istraživanja, radionice i programe na tu temu. U planu je da se bavimo korinđašima, maškarama i vertepama koji su takođe u veoma maloj meri sačuvani te nam je ovo prilika da ih sačuvamo i prenesemo na mlađe generacije.

I. Japundža

O kulturnim stanicama kao novim središtima kulture saznajte više na https://kulturnestanice.rs/ .

Autor:
Pošaljite komentar