clear sky
14°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НОВИ САД ГРАД КУЛТУРЕ Новосадски волонтерски сервис на Калеидоскопу културе

13.08.2023. 17:31 23:53
Пише:
Извор: В. Величковић

Новосадски волонтерски сервис (НВС) је платформа организовања волонтерског рада у Новом Саду. Настала је на иницијативу Европске престонице младих ОПЕНС 2019 и Фондације „Нови Сад - Европска престоница културе”.

Мотив за креирање Новосадског волонтерског сервиса је задовољавање потреба за волонтерским кадром током реализације активности престоница. Међутим, како волонтерски рад пружа много више од искључиво ангажовања људских добровољних снага очекује се креирање стабилног градског волонтерског сервиса.

Четири основна стуба рада НВС-а

Четири основна стуба рада НВС-а су: промоција позитивних вредности волонтирања и мотивација становника Новог Сада да се прикључе волонтирању, подизање квалитета рада са волонтерима, повезивање волонтера и организатора волонтирања и укључивање различитих узрасних категорија у волонтирање и посредно рад на партиципацији грађана и смањење генерацијских баријера.

- Ако измешамо ова четири стуба, добићемо оснаживање појединаца које утиче на развој локалне заједнице, а опет посредно, волонтирање као сјајан инструмент за учешће подстиче развој целокупног друштва - каже координатор у Новосадском волонтерском сервису Војислав Пркосовачки. - - Поред локалних активности у спорту, култури, сектору младих, здрављу, екологији и ванредним ситуацијама, НВС гаји и међународни сегмент свога рада па тако кроз различите пројекте и програме дели своја богата искуства из Новог Сада али учи како то други раде.

Војислав истиче како је 70 одсто његовог посла администрација, невидљиви део припреме за безбедно, сигурно волонтирање а остатак чини магију!

- Задужења која спроводим у дело на различитим волонтерским активностима, заједно са вредним НВС тимом, су спровођење корака волонтерског менаџмента који у себи садржи комуникацију са организаторима волонтирања, са волонтерима, одржавање припремних обука за волонтере, конкретан рад на терену са њима и уживање у свему што волонтирање даје - истиче Војислав.

Новосадски волонтерски сервис од самог старта део је Калеидоскопа културе и Војислав сматра како је он, осим тога што је добро место на којем људи могу да проведу своје слободно време, и један сјајан огледни пример како може да се на квалитетан начин ради са волонтерима у култури.

- Манифестација је на сјајном месту и додатно обогаћује све што је у плану за реализацију. Надам се да ће Калеидоскоп културе потрајати па ћемо за коју годину заиста видети који је његов утицај на заједницу, рекао је Пркосовачки и напоменуо како је кључ добро одрађеног посла добра припрема и комуникација са организаторима волонтерских активности.

- У случају Калеидоскопа културе смо након пет реализованих манифестација научили колики је то посао и где треба највише да усмеримо знања и вештине. Уколико имамо добру припрему и здраву комуникацију, те јасну слику о улози волонтера, ниједан задатак није проблематичан. Постоји велики број видљивих ствари које се дешавају током волонтирања на Калеидоскопу, али исто тако и безброј невидљивих процеса који се дешавају међу учесницима – волонтерима. Свако из Калеидоскопа однесе неку успомену, ново знање и нову вештину. Забавно је посматрати оба процеса и на тај начин бити део Калеидоскопа - закључио је Војислав Пркосовачки.

Волонтирање - квалитетно провођење слободног времена

Волонтерке Новосадског волонтерског сервиса, Дејана Стојчевић и Весна Раонић, већ дужи период своје слободно време проводе што је квалитетније могуће.

- Мотив за упуштање у волонтерске воде произашао је из моје жеље за што квалитетнијим провођењем слободног времена, где сам увидела да ми волонтерски рад управо то пружа. И тако је почела моја волонтерска авантура, где се број мотива за учешће на различитим волонтерским активностима, са сваким новим волонтирањем повећавао - рекла је Дејана Стојчевић.      

Весна је желела да да мали допринос своме граду и програмима у оквиру Европске престонице културе.

- Десило се то да сам се у свему осетила „као код куће” јер иначе пишем и фотографишем за један портал, углавном вести из културе. Није лако након пуног радног дана одвојити додатно време за волонтирање. Међутим, ако човек остане у кући — није отворио врата за нова искуства и доживљаје. Ту су наши координатори, ту су колеге волонтери свих старосних доби, ту је интеракција са посетиоцима, а и сами уживамо у програмима на која некад можда не бисмо ни дошли изговарајући се својим обавезам - каже Весна Раонић.


Циљ волонтирања

- Главни циљ волонтирања за мене представља стицање једног сасвим новог искуства, које ћу дуго памтити и радо га се присећати. Али пре свега желела бих да истакнем да је вероватно најлепши део волонтирања само дружење и упознавање много нових људи, који носе са собом позитиван волонтерски дух и деле заједничке вредности - каже Дејана Стојчевић.


Обе волонтерке биле су и део Калеидоскопа културе када су уз координаторе Новосадског волонтерског сервиса обављале све задатке како би и сам Калеидоскоп културе свима био још боље искуство.

- Искуства су врхунска. Наше ангажовање није нарочито тешко, али зато има много интеракције, смеха и позитивне енергије, осећамо се важнима што смо део културних збивања, упознајемо нове локације, срећемо своје пријатеље и познанике који се изненаде што нас виде у тој улози - истиче Весна.

Дејана Стојчевић наводи да је као волонтер Калеидоскопа културе 2022. године имала прилику и да се уверим у квалитет и разноврсност овог догађаја.

- У току самог догађаја једно од мојих задужења било је усмеравање посетилаца до жељеног места на самом догађају, где сам имала прилику да приметим ентузијазам и заинтересованост самих посетилаца за овакву врсту догађаја, што ме је веома обрадовало. Кроз Калеидоскоп културе упознала сам неке нове сегменте уметности који су мени, али и посетиоцима били дочарани на веома пријемчив и занимљив начин, те бих овај фестивал препоручила свима, да ли као волонтер или посетилац није важно битно је да овај догађај још дуго траје снажно - каже Дејана Стојчевић.

За волонтирање никад није касно

- Кроз волонтирање вежбамо хуманост, солидарност, емпатију, волонтирање нас подсећа зашто је подршка другима важна и шта је то бити део локалне заједнице. Ко још није пробао, немојте ми веровати, пробајте сами, брзо на страницу nvs.rs и клик на регистрацију - рекао је Војислав Пркосовачки.

И. Јапунџа

 

Аутор:
Пошаљите коментар
НОВИ САД ГРАД КУЛТУРЕ Културна станица „Ковиљ” ПРОСТОР ЗА ПОНОС СУГРАЂАНА ЛАЗЕ КОСТИЋА

НОВИ САД ГРАД КУЛТУРЕ Културна станица „Ковиљ” ПРОСТОР ЗА ПОНОС СУГРАЂАНА ЛАЗЕ КОСТИЋА

30.07.2023. 16:37 16:47
НОВИ САД ГРАД КУЛТУРЕ Културна станица "Барка" КАД ЈЕДНОМ ДОЂУ, УМЕТНИЦИ СЕ НА ОВО МЕСТО УВЕК ВРАЋАЈУ

НОВИ САД ГРАД КУЛТУРЕ Културна станица "Барка" КАД ЈЕДНОМ ДОЂУ, УМЕТНИЦИ СЕ НА ОВО МЕСТО УВЕК ВРАЋАЈУ

23.07.2023. 13:26 17:40
НОВИ САД ГРАД КУЛТУРЕ Обнова Алмашког краја, најстаријег градског кварта

НОВИ САД ГРАД КУЛТУРЕ Обнова Алмашког краја, најстаријег градског кварта

30.06.2023. 14:35 14:49