Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Grumen uglja vredniji od zlatnog sata DNEVNIK” NA IZLOŽBI „MINERALNA BLAGA JUGOSLAVIJE: PRIMERCI IZ POKLON ZBIRKE JOSIPA BROZA TITA“

29.09.2024. 17:14 17:18
Piše:
a
Foto: B. Milićević

Javnost je nekako navikla da se uz darove, koje je  Josip Broz Tito dobijao tokom dugogodišnjeg predsednikovanja blaženopočivšom SFRJ, po pravilu vezuje pridev “skupoceni”. 

Međutim, na izložbi otvorenoj pre nekoliko dana u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu među eksponatima je i – grumen uglja, koji su mostarski rudari poklonili „najvećem sinu naših naroda i narodnosti”. Taj komad lignita deo je, naime, kolekcije Muzeja Jugoslavije, koja broji čak 850 primeraka ruda koje je Tito primio kao poklon od različitih darodavaca: jugoslovenskih privrednih organizacija, raznih udruženja, stranih državnika i delegacija...
Najveći deo te kolekcije predstavljen je u okviru postavke „Mineralna blaga Jugoslavije: primerci iz poklon zborke Josipa Broza Tita“ koja je, kako vele njeni autori, kustos Prirodnjačkog muzeja dr Aleksandar Luković i kustoskinja Muzeja Jugoslavije Dušica Stojanović, oblikovana sa idejom da posetiocima ponudi dve temeljne perspektive: prirodne vrednosti rudnog bogatstva koje je bilo ključno za industrijski razvoj velike Jugoslavije, ali i društveni status koji su minerali predstavljali u periodu izgradnje negdašnje države.

2
Foto: A. Luković


Naime, podsećaju autori izložbe, rudarstvo je igralo značajnu ulogu u izgradnji socijalističke Jugoslavije. U periodu nakon Drugog svetskog rata država insistira na razvoju teške industrije, što podrazumeva ulaganje sredstava u otvaranje novih rudarskih basena i mehanizovanje rudarske proizvodnje. Da bi se ratom razorena zemlja obnovila, donet je i Zakon o Petogodišnjem planu u čijem su ostvarivanju glavnu ulogu imali radnici, posebno oni najproduktivniji – udarnici. Oni su bili nagrađivani i predstavljali su uzor drugima u izgradnji države. Zbog toga zbirka minerala predstavlja materijalno svedočanstvo i o statusu koji su imali ti radnici, a pre svega rudari u socijalističkoj Jugoslaviji. 
– Ova izložba je formirana kao rezultat višegodišnjeg rada na reviziji i konzervaciji mineraloške zbirke poklona koje je Josip Broz Tito najčešće dobijao tokom obilaska rudarskih kolektiva ili povodom 25. maja kao rođendanski dar – navodi za „Dnevnik” dr Aleksandar Luković. – Kada sagledamo sve predmete koje ova zbirka sadrži, dobijamo jednu celovitu sliku o rudarskim aktivnostima posleratne Jugoslavije kao i važnosti koju je rudarstvo imalo za posleratnu industrijalizaciju države. Osim toga, ako se ovi predmeti posmatraju kroz prizmu geologa i kustosa mineraloga,  zbirka se nameće i kao kolekcija retkih, zanimljivih i vrednih primeraka rudnog bogatstva jugoslovenske, ali i svetske baštine.

a
Foto: A. Luković


Tako je među eksponatima je i cinabarit, komad crvene rude, koju su 12. decembra 1946. povodom Nove godine rudari Idrije poklonili Titu. Na rudi se nalaze predstava srpa i čekića u okviru crvene zvezde, natpis Tito, jugoslovenska zastava, i čekić i pijuk kao simboli rudarstva. S druge strane, deo izložbe su i darovi koji su bili deo razmene poklona kao važnog dela međudržavnih poseta. Tako je, na primer, izložena i zbirka od petnaest uzoraka raznih minerala koje je Tito dobio na poklon 1970. Budući da je početkom februara te godine Tito je bio u poseti Zambiji, u maju je predsednik Zambije Kenet Kaunda posetio Jugoslaviju, da bi  u septembru 1970. u Lusaki, glavnom gradu  Zambije, bila održana Treća konferencija Pokreta nesvrstanih, veruje se da je ovaj poklon uručen u nekoj od tih prilika. Ipak, kako nam otkriva dr Luković, posebno su vredni uzorak stena mesečevog tla dobijen od predsednika SAD Ričarda Niksona, kao i kolekcije minerala sa područja Urala.

a
Foto: A. Luković


– Nesumnjivo veoma važana je i edukativna uloga ove izložbe – ističe dr Luković. – Jer izloženi su ekponati iz gotovo svih važnih ležišta mineralnih sirovina Jugoslavije  koja uključuju: porfirska ležišta bakra borske zone, Trepču, rudnike antimona Boranjskog masiva, rudnik žive Idrija, rudnik Mežice, velike rudnike uglja kojih je zaista bilo mnogo na području SFRJ... A budući da većina pomenutih ležišta nije više u funkciji, ova izložba pruža i dragocen uvid u mineralogiju tih rudnika.  
Izložba je otvorena do marta 2025.    
Miroslav Stajić

 

Izvor:
Dnevnik.rs
Autor:
Pošaljite komentar