Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novosadske muzičke svečanosti ove godine od 21. do 28. aprila

11.01.2020. 14:27 09:46
Piše:
Foto: Almazjan simfoni izvešće program „Osam godišnjih doba” Foto: diplomacyandcommerce

Muzička omladina Novog Sada već je pripremila novo izdanje Nomusa, najznačajnijeg festivala umetničke muzike na ovim prostorima.

Predstojeće Novosadske muzičke svečanosti biće posvećene Ludvigu van Betovenu (1770 - 1827), geniju čiji se veliki jubilej, 250 godina od rođenja, obeležava u celom svetu. Istovremeno, u skladu sa jednom od programskih platformi projekta Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture, nazvanom „Heroine“, u fokusu ovogodišnjeg Nomusa biće – umetnice.

Na tom fonu, prvi put u protekle četiri i po decenije, festival će imati svoj koncertni prolog – 21. aprila Gudački kvartet TAJJ, koji tvore Aleksandra Krčmar Ćulibrk, Jovanka Mazalica, Jelena Filipović i Timea Kalmar, izvešće delo novosadske kompozitorke sa američkom karijerom Aleksandre Vrebalov „The Sea Ranch Songs“. Sastavni deo ovog hepeninga biće sjajan video rad Endrjua Lindona, snimljen po naruybini čuvenog Kronos kvarteta, za koji je originalno i napisana partitura „The Sea Ranch Songs“.    

Prolog festivala biće u znaku Aleksandre Vrebalov, kvarteta TAJJ i „The Sea Ranch Songs“

Nomus2020 svečano će biti otvoren u Sinagogi, 22. aprila, nastupom Vojvođanskog simfonijskog orkestra pod upravom maestra Aleksandra Markovića. Na programu su dela Hektora Berlioza, među kojima i Fantastična simfonija, kao i ciklus pesama „Letnje noći” gde će solistkinja biti ruski sopran Svetlana Aksenova, koja je samo prošle godine sa velikim uspehom pevala rolu Toske u Pragu, Carice Militrise u Briselu, a Dezdemone u Kordobi. Sledeće večeri u Novi Sad dolaze stari znanci, Signum saksofon kvartet, ovog puta sa sopranom Nikom Gorič, da bi potom prvi „koncert u 22“ bio posvećen „Pesmama izgnanstva“ i jermenskom Naghaš ansamblu.

Sinagoga će 24. aprila biti u znaku programa “Progressive music” litvanskog kamernog orkestra “Nove ideje”, a iste večeri u Galeriji Matice Srpske počinje i Betovenov kamerni maraton , koji će prirediti Wienr Kammersymphonie sa pijanistkinjom Sanjom Lukovac kao solistkinjom. Festivalski vikend zadovoljiće i najprobirljivije poklonike velikih izvođačkih aparata, s obzirom na to da će najpre u subotu, 25. aprila, u Sinagogi nastupiti Beogradska filharmonija pod upravom šefa-dirigenta BGF Gabrijela Felca, a veče kasnije Simfonijski orkestar i hor Radio televizije Srbije sa maestrom Bojanom Suđićem.

Beogradska filharmonija predstaviće se Betovenovom Osmom simfonijom, kao i Koncertom za violinu, violončelo i klavir, u kojem će kao solista, uz Tijanu Milošević (violina) i Nemanju Stanković (violončelo), pijanističke deonice izvoditi sam maestro Felc. Simfonijski orkestar i hor Radio televizijie Srbije izvešće, pak, grandioznu Betovenovu Misu u C-duru, te njegov Koncert za violinu i orkestar u D-duru, Op. 61, a solistkinja će biti jermenska violinistkinja Diana Adamjan. Kada je reč o onim kasnijim programima, u subotu se u Galeriji Matice Srpske nastavlja Betovenov kamerni maraton Wiener Kammersymphonie s kojima će ovog puta kao solista nastupiti pijanista Aleksandar Đermanović, dok će u nedelju isti prostor od 22 sata biti rezervisan za projekat perkusionistkinje Aleksandre Šuklar. 

I poslednja dva festivalska dana doneće vrhunske koncerte. Najpre će 27. aprila pred Novosađane i njihove goste izaći ansambl Almazjan simfoni, koji tvori dvadesetak vrhunskih mladih evropskih muzičarki pod vođstvom poznatog violiniste Hačatura Almazjana, a predstaviće se programom „Osam godišnjih doba”, sastavljenim od Vivaldijeva “Četiri godišnja doba”, a potom i ona Pjacolina. Te večeri se u Galeriji Matice srpske završava Betovenov kamerni maraton, koncertom koji će prirediti pijanistkinja Rita Kinka, oboistkinja Sanja Romić, klarinetista Aleksandar Tasić, fagotista Nemanja Mihailović, hornista Teodor Blagojević, violinistkinja  Jelena Dragnić, violista Boris Brezovac, violončelista Aleksandar Latkovići kontrabasista Ilin Dime Dimov.

Čast da zatvori Nomus2020 pripala je Simfonijskom orkestru Akademije umetnosti u Novom Sadu pod upravom Andreja Bursaća. Ansambl koji tvore studenti i profesori AUNS izvešće 28. aprila u Sinagogi najpre uvertiru za Vagnerovu operu „Tristan i Izolda”, potom slede njegove „Vezendonk pesme” sa mecosopranom Milijanom Nikolić kao solistkinjom, a za sam kraj festivala ostavljena je legendarna Betovenova Peta silfonija.

        M. Stajić

 

 

Autor:
Pošaljite komentar
Milan Radulović, urednik Nomusa: Već gledamo ka 2020. i jubileju Betovena

Milan Radulović, urednik Nomusa: Već gledamo ka 2020. i jubileju Betovena

18.04.2019. 09:44 09:47
Koncertom na NOMUSU obeležena 45.godišnjica Akademije umetnosti

Koncertom na NOMUSU obeležena 45.godišnjica Akademije umetnosti

16.04.2019. 21:07 21:11
Nomus 2019, susreti: Aleksandar Marković, dirigent

Nomus 2019, susreti: Aleksandar Marković, dirigent

13.04.2019. 13:12 13:15