Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UZ „DNEVNIK” OTKRIVALA SPISATELJSKU STRAST Njen književni prvenac planuo je za manje od 48 sati... Evo ko je Nastasja Katanić

20.06.2024. 12:46 13:13
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Književni prvenac mlade Novosađanke Nastasje Katanić „Suncokreti”, ako izuzmemo roman koji je kao petnaestogodišnjakinja napisala, nastajao je deset godina, a prvih stotinu primeraka planulo je za manje od 48 sati.

Nepunih pola godine otkakao je ugledao svetlost dana, Izdavačka kuća „Besani“ došla je u situaciju da mora da štampa i treće izdanje. Iako su, kako ona kaže, u pitanju mali tiraži s obzirom na to da je debitantsko ostvarenje, za ovu apsolventkinju na katedri arapskog jezika, književnosti i kulture na Univerzitetu u Beogradu, činjenica da su „Suncokreti” tako brzo pronašli put do čitalačke publike još jedna su potvrda da je bila u pravu što je sledila žar za pisanjem koji je od malih nogu osećala u sebi.

Ne presudnu, ali vrlo važnu ulogu u otkrivanju pisca u sebi dok je bila dete odigrao je naš list objavljujući njene literarne radove na stranama Dečjeg dnevnika, i to nikad ne propušta da kaže kada govori o sebi.

- Razredni starešina u OŠ „Đorđe Natošević“ Branka Bubanj smatrala je da je srpski jezik baza, i svojski se trudila da nam to i dokaže udarajući kod nas čvrste temelje pismenosti. Naše najlepše sastave je slala u „Dečji Dnevnik“. Imala sam 12 - 13 godina kada sam na „Bejbi egzitu“ uradila intervju sa tadašnjim direktorom kompanije „Bambi“. Jedan od prvih mojih sastava koji je objavljen u Dečjem dnevniku bio je „Znanje je moć“. Štampana mi je i pesma o Milici i Luki za koju sam dobila honorar – 300 dinara! Jedva sam čekala da kažem tati, koji me i danas ubeđuje da su moji snovi da živim od pisanja u Srbiji nemogući, da sam zaradila za pesmu i da ne treba da mi daje džeparac neko vreme. Tada sam shvatila da to mene ispunjava. Nikad nisam razmišljala o novčanoj dobiti i o tome da se od toga obogatim. Moj cilj je uvek bio da mogu od toga da živim. Uz studiranje bavim se mnogobrojnim poslovima, a pisanje me uči usmerenju koje mi nedostaje. Kad pišem ili istražujem za potrebe pisanja ne postoji ništa drugo – kaže Nastasja i dodaje da još čuva isečke svojih tekstova objavljenih u našem listu.

"Suncokreti” su sve ove godine pisali mene i ja njih. Kada sam shvatila da moram da ih završim, prionula sam na posao i dovela ih do kraja. Pošto sam stavila tačku na kraju, rekla sam sebi: „Dosta je bilo, sada knjiga može na čitanje.” Otišla sam na more i tamo dobila ideju za drugi roman, na kom već radim 

Uprkos talentu za jezike i očevom očekivanju da baš iz tog razloga upiše Karlovačku gimnaziju, odabrala je Gimnaziju „Svetozar Marković“ samo zato što, priznaje, nije bila spremna na rano ustajanje.  Jednako je bila uspešna i u prirodnim i u društvenim naukama, a kada je trebalo da upiše fakultet znala je samo da to neće biti pravo čime joj se roditelji bave. Odabrala je arapski jezik, znajući da je težak, i kaže da nijednu odluku, pa ni tu ne bi menjala, jer ju je sve to oblikovalo kao ličnost.

- Nisam želela da „Suncokreti“ budu autobiografsko delo, mada mene ima u raznim situacijama i iskustvima u romanu pa sam prizvala maštu u pomoć. To je  roman o ženi koja ima 27 godina, a slučaj je hteo da sam ga završila kada sam ja imala 27, slikarki koja hrabro korača kroz Beograd. Pošto o slikarstvu nisam ništa znala potrudila sam se da naučim. To me je donekle odvuklo kao i neki drugi poslovi koje sam prihvatila od pisanja godinu i po otprilike, ali  „Suncokteti“ su sve ove godine pisali mene i ja njih. Kada sam shvatila da moram da ih završim jer su oni put ka uspehu, prionula sam na posao i dovela ih do kraja. Pošto sam stavila tačku na kraju, rekla sam sebi: „Dosta je bilo, sada knjiga može na čitanje“. Otišla sam na more i tamo dobila ideju za drugi roman, na kom već radim - kaže Nastasja.

Nije predugo čekala da nađe izdavača. Izdavačka kuća „Besani“ je pokazala inters za njeno štivo kao delo mladog autora i u decembru prošle godine je knjiga bila u prodaji.

Razredni starešina u OŠ „Đorđe Natošević” Branka Bubanj smatrala je da je srpski jezik baza i svojski se trudila da nam to i dokaže udarajući kod nas čvrste temelje pismenosti. Naše najbolje sastave je slala u „Dečji Dnevnik”

Bilo joj je važno da se knjiga nađe i na policama knjižara, a ne samo da se prodaje onlajn. Ispostavilo se da ide brzinom svetlosti. Otvorila je Instagram stranicu - Ljubiteljka melanholije zahvaljujući kojoj je stekla čitalačku publiku, na koju je veoma ponosna.

Koristi društvene mreže za samostalnu promociju, ali očekuje ipak onu prvu , koja će biti u „Bulevar buksu“. Sledaća treba da bude u Beogradu, a onda je čeka i beogradski Sajam knjiga.

Zorica Milosavljević

 

Autor:
Pošaljite komentar