Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ĐAVO ĆE OPET NOSITI PRADU! Nastavlja se život kultnog filma o surovoj modnoj industriji

27.07.2024. 16:00 18:40
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Ako ste ikada maštali o tome da se svet mode iz kultnog filma „Đavo nosi Pradu” nastavi, vaša želja bi mogla da se ostvari.

Naime, američki mediji uveliko izveštavaju o tome kako će se snimati drugi deo ovog hit-filma, što su i u kompaniji Dizni zvanično potvrdili. Vesti o mogućem datumu premijere već kruže, iako predstavnici studija još nisu dali zvanične komentare o premijernom prikazivanju niti o datumu početka snimanja. Bez obzira na to, fanovi filma nestrpljivo iščekuju njegov povratak, a debate na društvenim mrežama o tome ko bi iz originalne glumačke postave mogao da se vrati i kako bi nastavak trebalo da izgleda uveliko su u toku.

Počinje osveta, ali bez En Hatavej

Iako se iz studija Dizni još uvek nisu oglasili s informacijama o tome šta će biti tema nastavka, neki američki mediji su pisali da bi drugi deo filma mogao biti fokusiran na izazove sa kojima se štampani mediji suočavaju u 21. veku, a upravo je to razlog zašto je En Hatavej jednom prilikom rekla da ne bi želela da dođe do realizacije novog dela ovog filma.

„Mislim da je film 'Đavo nosi Pradu' snimljen u drugačijoj eri. Sve je postalo digitalno, a taj film je bio usredsređen na koncept proizvodnje fizičke stvari”, rekla je tada glumica.

Zanimljivo je, međutim, kako su se u medijima pojavili navodi da se u nastavku glumica En Hatavej, navodno, neće pojaviti, a da su svoje uloge potvrdile Emili Blant i Meril Strip, što su fanovi filma dočekali na nož, te su se mnogi pobunili i počeli da bojkotuju gledanje filma, ukoliko, u eventualnom nastavku, ne budu videli En na ekranu. Kako navodi portal „Variety“, producentkinja Vendi Fajnerman i scenaristkinja Alin Broš MekKena su trenutno uključene u projekat.

Ljubitelji ovog dela već dugo maštaju o adaptaciji knjige Loren Vajsberger „Osveta nosu Pradu: Đavo se vraća”, koja je objavljena 2013. godine.

Upravo se to delo navodi kao osnovna ideja nastavka, a priča ovog romana se fokusira na Mirandu Pristli koja je na kraju svoje karijere, zbog toga što se suočava sa upravo tim sunovratom tradicionalnog izdavaštva magazina.

U knjizi, ona je prisiljena da se suoči sa svojom bivšom asistentkinjom Emili Čarlton, koja je sada visokopozicionirana izvršna direktorka luksuzne modne grupe. Moguće je da su Mirandi potrebni veliki reklamni prihodi brenda kako bi dokazala da svi još uvek žele da budu deo njenog sveta.

Više od 300 miliona za prvi deo

Da podsetimo, radnja filma „Đavo nosi Pradu” iz 2006. godine prati mladu i ambicioznu novinarku Andreu Endi Saks, čiju ulogu tumači En Hatavej, koja dobija posao asistentkinje veoma moćne i zastrašujuće urednice modnog magazina „Runway“, Mirande Pristli, koju glumi Meril Strip. Endi, koja se inače ne interesuje mnogo za modu, ubrzo shvata koliko je teško biti asistentkinja Mirandi Pristli, te mora da balansira između svojih profesionalnih ambicija i privatnog života. Ovo ostvarenje je zasnovano na bestseleru Loren Vajsberger, koji predstavlja fiktivnu verziju vremena koje je autorka provela kao asistenkinja urednice Vouga, Ane Vintur.

Film je snimljen sa budžetom od oko 35 miliona dolara, a zaradio je više od 300 miliona dolara širom sveta.

Osim Meril Strip i En Hatavej, glumačku postavu čine i Emili Blant kao prva Mirandina asistentkinja Emili Čarlton, zatim Stenli Tuči koji tumači ulogu modnog urednika u pomenutom magazinu - Najdžela Kiplinga, a tu je i Adrijan Grenije u ulozi Endinog dečka Nejta, kao i mnogi drugi. Upravo su ovi glumci, osim zanimljive priče u filmu, još jedan razlog zbog kojeg je ovaj film neodoljiv i naširoko voljen.

Druga strana medalje površnog glamura

Iako se naizgled bavi površnom temom, film je postao kultni fenomen i omiljen među gledaocima iz više različitih razloga. Naime, „Đavo nosi Pradu” je gledaocima pružio uvid u svet visoke mode, prikazujući ga dinamičnim i veoma stresnim. To je ostavilo traga s obzirom na to da je, do tada, modna industrija bila često prikazana kroz prizmu površnog glamura, te je film otkrio i ne tako blistavu, drugu, stranu medalje.

Upravo tako je i glavna urednica magazina, Miranda Pristli, postala oličenje visokih standarda, zbog nulte tolerancije na greške, što je kod gledalaca izazvalo empatiju prema Endi, kao njenoj asistentkinji, koja se konstantno suočava sa stresom i Mirandinim nemogućim zadacima, uz duge radne sate. Čini se da je upravo to Endino balansiranje između svojih poslovnih ambicija i privatnog života ono što je najviše privuklo pažnju mladih profesionalaca, naročito žena, koje se, na neki način, sa njom i poistovećuju. Na taj način je film pokrenuo različite diskusije o tome šta je potrebno žrtvovati kako bi se ostvario uspeh u karijeri, ali i o tome koliko je važno balansirati između posla i privatnog života.

Osim toga što su generacije gledalaca zavolele ovaj film zbog radnje i likova u njemu, ovo ostvarenje je postalo kulturni fenomen i zbog mnogobrojnih scena, a naročito citata, koji su se urezali u kolektivno pamćenje publike. Tako je i fraza „To je sve”, koju izgovara Miranda na kraju svojih naizgled trivijalnih, a zapravo veoma zahtevnih instrukcija, postala simbol njene odlučne ličnosti, te se koristi u svakodnevnom govoru kao sarkastičan komentar na autoritativne odluke. Takođe, rečenica: „Odbijam da budem bolesna. Nosim Valentino, zaboga” (engl. „I refuse to be sick. I'm wearing Valentino for crying out loud."), koju izgovara Emili Čarlton dok je bolesna, a mora da nastavi rad zbog važnog modnog događaja, ilustruje posvećenost zaposlenih u modnoj industriji uprkos tome što štete sopstvenom zdravlju, a sa kojom se mogu poistovetiti svi koji su se bar jednom našli u takvoj situaciji.

Upravo je uspeh ostvarenja „Đavo nosi Pradu” bio inspiracija za kreiranje brojnih drugih filmova i serija koje se bave temama kao što su karijera, visoka moda i lični izazovi, a to se ogleda u produkcijama ostvarenja „Ružna Beti“, „Mlađi referent“, „Ispovesti kupoholičarke“ ili pak serije „Emili u Parizu“ i drugih.

Ivana Japundža

Autor:
Pošaljite komentar
Lična drama i profesionalni uspesi Meril Strip

Lična drama i profesionalni uspesi Meril Strip

24.03.2018. 17:10 17:13