Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Lična drama i profesionalni uspesi Meril Strip

24.03.2018. 17:10 17:13
Piše:
Izvor: EPA-EFE/FLAVIO LO SCALZO

Meril Strip je ove godine bila nominovana za Oskara 21. put, za ulogu Kej Grejem u filmu „Doušnik” („Th Post”) Stivena Spilberga.

Iako je Meril Strip bila ubedljiva kao i obično, Oskar za najbolju žensku ulogu je ove godine pripao Frensis Mekdormand za glavnu ulogu u „Tri bilborda na ulazu u Misuri”, daleko originalnijem filmu od standardnog holivudskog političkog trilera kakav je „Doušnik”.

Meril Strip je nominacija za Oskara već postala rutinska stvar – od „Lovca na jelene” (1978) do danas, nominovana je za Oskara 21 put, a nagradu je dobila tri puta (za uloge u filmovima „Kramer protiv Kramera”, „Sofijin izbor”i „Čelična ledi”). Dodajmo još da je za  prestižni Zlatni globus imala je čak 31 nominaciju od kojih je dobila osam.

S druge strane, privatni život ove glumice nije uvek bio najsrećniji. Velika ljubav Meril Strip bio je Džon Kazal, kultni glumac, 14 godina stariji od nje, koga je upoznala dok su zajedno glumili u Šekspirovoj „Meri za meru” koja se 1976. igrala u Central parku, u Njujorku. Oboje su se zaljubili gotovo odmah, i Kazal je svima, koje je poznavao, pričao samo o njoj. Stripova je kasnije rekla: „Nikada nisam upoznala nekog poput njega, zaludela me je njegova neobičnost, pažnja koju je upućivao drugima, saosećajnost”.

Kazal nije bio zvezda, niti je bio privlačan u konvencionalnom smislu, ali je važio za harizmatičnog glumca kog su mnogi reditelji zvali zbog retkog talenta. Kazal je glumio Freda u Kopolinom „Kumu”, i u to vreme, krajem sedamdesetih, on je bio daleko poznatiji od Stripove. Iako su oboje mogli da žive od glume, i dalje nisu imali puno novca, i stanovali su zajedno u potkrovlju u Frenklin Stritu na Donjem Menthetnu, a odlazili na ručkove u Malu Italiju. Zbog Kazalove uloge u „Kumu”, vlasnici u italijanskim restoranima nikad nisu hteli da im naplate ručak. U njujorškom pozorišnom svetu pamtili su ih kao neobičan par koji možda nije skretao pažnju lepotom, ali jeste fantastičnom harizmom – oboje su važili za najtalentovanije glumce svoje generacije.

Nažalost, sreća nije dugo trajala. U maju 1977, Kazalu je dijagnostikovan rak pluća u poslednjoj fazi. Stanje je bilo tako teško da je Meril Strip prihvatila ulogu koju je prezirala, u mini seriji  „Holokaust”, i otputovala u Austriju daleko od njega, samo da bi mogla da pomogne u plaćanju bolničkih računa. Stripova je smatrala da je junakinja koju je tumačila predstavljena kao žena neprimereno zavisna od muškaraca, i da joj takva uloga nikako ne leži. Ipak, svoj posao je tako pošteno uradila da je kasnije, pomalo ironično, dobila Emija za tu ulogu.

Kao da sve to nije bilo dovoljno loše, drama se produbljivala i na drugim planovima. Kazal i Stripova su imali uloge u Ćiminovom „Lovcu na jelene” što je oboma veoma značilo. Međutim, producenti su brzo saznali za Kazalovu dijagnozu i odlučili su da ga otpuste sa snimanja jer bi potencijalni troškovi osiguranja bili suviše veliki. Teško bolestan glumac bio je preveliki rizik za njihovu kasu.

Majkl Ćimino, reditelj „Lovca na jelene”,  kasnije se sećao kako je satima urlao preko telefona, svađajući se sa producentima koji su pretili da će prekinuti snimanje ako Kazal ostane u postavi. Godinama kasnije, Meril Strip je otkrila da je Robert de Niro, još jedan od glumaca iz glavne postave filma, platio osiguranje iz svog džepa, i najzad smirio producente. De Niro nikad nije ni potvrdio ni negirao ovu priču.

Kada je završeno snimanje, Stripova je najzad mogla da se posveti svom teško bolesnom ljubavniku. Poslednjih pet meseci Kazalovog života ona ga nije napuštala ni na trenutak, ne prestajući da ga ohrabruje. Al Paćino je kasnije rekao: „Kada sam je video kraj bolesnog Kazala pomislio sam da ne postoji ništa tome ravno. To je to za mene. Koliko god ona bila sjajna u svom poslu, ovo je ono što prvo pomislim kada neko pomene njeno ime”.

Posle Kazalove smrti, Meril Strip se ubrzo udala za Dona Gamera s kojim je dobila četiri ćerke i ostala u braku sve do danas. Ipak, gubitak Kazala je zauvek ostavio trag: „Nisam prebolela njegovu smrt. Ne želim da je prebolim. Svejedno je šta radim, bol je uvek tu negde u pozadini mojih misli, i uticao je na sve što je došlo posle njega”.

Nastasja Pisarev

Autor:
Pošaljite komentar