Pinole – mlado vino od starog znanca iz Sremskih Karlovaca
Po želji svog vlasnika dr Milana Ubavića „Vinum“ iz Sremskih Karlovaca uvrstio se u krug vinskih kuća širom sveta koje neguju kult mladog vina.
Treću godinu zaredom ta vinarija nešto pre trećeg četvrtka u novembru, kada se slavi dolazak planetarno poznatog francuskog božolea , otvara butelje sa svojim mladim vinom – pinoleom, nastalim od pino noara ili crnog burgundca, kako još zovu tu sortu na našim prostorima. Poštovaoci ove vinske kuće u petak su svoja nepca počastili pinoleom i čarima karakterističnim za mlada vina, a to su lepršavost, svežina, aromatičnost. Ugođaj je začinjen muzikom i pričom o vinu, koju je pred ljubitelje božanskog pića iznela glumica SNP-a Gordana Kamenarović.
- Želeli smo da poput Mađara, Rumuna, Austrijanaca, Italijana, Francuza, koji slave praznik mladog vina, napravimo nešto što bi bilo pandan božoleu i tako je od grožđa iz našeg vinograda nastao pinole – rekao je dr Milan Ubavić. – Pinole ove godine proslavlja treći rođendan, a napravljen je od grožđa pino noara, koje je do pre samo dva meseca bilo u vinogradu. Ideja da se piju mlada vina sa svim pomenutim karakteristikama rodila se u Francuskoj četrdesetih godina prošlog veka i postepeno se širi po svetu. Koncept mladog vina postoji u svim zemljama razvijene vinske kulture. Italijani ga zovu „novello“ - novelo, Portugalci „vino verde“ - vinjo verde. Za razliku od Francuza, Italijani ga proizvode od svih crnih sorti , čak ga i kupažiraju. Pored toga proizvode ga od severa do juga države, pa i na nekim ostrvima. Od Francuza se razlikuju i po tome što dan mladog vina proslavljaju ranije - prvog vikenda u novembru, što se tumači time da su im zasadi vinograda južnije i da kod njih ranije sazreva grožđe. Proizvode se i dorađuju specijalnom tehnologijom – karbonskom maceracijom, tako da su, dok mnoga druga vina tek dovršavaju vrenje, ona već u buteljki, upakovana i spremna za uživanje.
Vinumov pinole pripisuje se mladom enologu Jovici Uroševiću, koji se pre nekoliko godina pridružio timu ove vinarije.
-Kada sam krajem 2016. godine došao u „Vinum“ dr Milan Ubavić je želeo da za 2017. napravimo mlado vino, koje je do tada kupovao u Francuskoj i drugim zemljama, kao nešto što bi bilo karateristično samo za nas – objašnjava Jovica Urošević. - Između crvenih sorti – frankovke i pino noara koje imamo u vinogradima, opredelili smo se za ovu drugu jer dospeva dosta ranije u odnosu na frankovku, taman da od nje možemo da do tog tradicionalnog trećeg četvrtka u novembru kada se slavi mlado vino, izbacimo na tržište naš pinole.
Pino noar se, kaže Urošević, odlično pokazuje u ulozi mladog vina. Razlog je što nema puno jakih, agresivnih tanina poput kabernea i marselana koji sazrevaju kasnije. Suština svega, napominje Urošević, jeste da se napravi vino koje će se popiti do nove godine, mlado, sveže i aromatično. Prve godine iz „Vinuma“ je izašlo 400 butelja pinolea, lane dvesta više, a ove osam stotina.
Zorica Milosavljević