Пиноле – младо вино од старог знанца из Сремских Карловаца
По жељи свог власника др Милана Убавића „Винум“ из Сремских Карловаца уврстио се у круг винских кућа широм света које негују култ младог вина.
Трећу годину заредом та винарија нешто пре трећег четвртка у новембру, када се слави долазак планетарно познатог француског божолеа , отвара бутеље са својим младим вином – пинолеом, насталим од пино ноара или црног бургундца, како још зову ту сорту на нашим просторима. Поштоваоци ове винске куће у петак су своја непца почастили пинолеом и чарима карактеристичним за млада вина, а то су лепршавост, свежина, ароматичност. Угођај је зачињен музиком и причом о вину, коју је пред љубитеље божанског пића изнела глумица СНП-а Гордана Каменаровић.
- Желели смо да попут Мађара, Румуна, Аустријанаца, Италијана, Француза, који славе празник младог вина, направимо нешто што би било пандан божолеу и тако је од грожђа из нашег винограда настао пиноле – рекао је др Милан Убавић. – Пиноле ове године прославља трећи рођендан, а направљен је од грожђа пино ноара, које је до пре само два месеца било у винограду. Идеја да се пију млада вина са свим поменутим карактеристикама родила се у Француској четрдесетих година прошлог века и постепено се шири по свету. Концепт младог вина постоји у свим земљама развијене винске културе. Италијани га зову „novello“ - новело, Португалци „вино верде“ - вињо верде. За разлику од Француза, Италијани га производе од свих црних сорти , чак га и купажирају. Поред тога производе га од севера до југа државе, па и на неким острвима. Од Француза се разликују и по томе што дан младог вина прослављају раније - првог викенда у новембру, што се тумачи тиме да су им засади винограда јужније и да код њих раније сазрева грожђе. Производе се и дорађују специјалном технологијом – карбонском мацерацијом, тако да су, док многа друга вина тек довршавају врење, она већ у бутељки, упакована и спремна за уживање.
Винумов пиноле приписује се младом енологу Јовици Урошевићу, који се пре неколико година придружио тиму ове винарије.
-Када сам крајем 2016. године дошао у „Винум“ др Милан Убавић је желео да за 2017. направимо младо вино, које је до тада куповао у Француској и другим земљама, као нешто што би било каратеристично само за нас – објашњава Јовица Урошевић. - Између црвених сорти – франковке и пино ноара које имамо у виноградима, определили смо се за ову другу јер доспева доста раније у односу на франковку, таман да од ње можемо да до тог традиционалног трећег четвртка у новембру када се слави младо вино, избацимо на тржиште наш пиноле.
Пино ноар се, каже Урошевић, одлично показује у улози младог вина. Разлог је што нема пуно јаких, агресивних танина попут кабернеа и марселана који сазревају касније. Суштина свега, напомиње Урошевић, јесте да се направи вино које ће се попити до нове године, младо, свеже и ароматично. Прве године из „Винума“ је изашло 400 бутеља пинолеа, лане двеста више, а ове осам стотина.
Зорица Милосављевић