ORGANSKA PROIZVODNJA U REZERVATU PRIRODE „ZASAVICA” Magareće mleko leči prehladu, ublažava astmu, jača imunitet
Prelepa priroda je ono što daje pečat Specijalnom rezervatu prirode „Zasavica”, ali je ova svojevrsna oaza poznata i po muznim magarcima.
Pašnjakom rezervata hoda oko 250 magaraca, a upravitelj zaštićenog područja Slobodan Simić za „Dnevnik” kaže da su s tim brojem najveća farma u Evropi, a druga u svetu.
Počeli su sa uzgojem još 2000. godine, a Nikola Nilić, čija je primarna delatnost u okviru službe prirodi u Zasavici rad na farmi, kaže da je 2008. godine, kada je on došao, bilo tridesetak eksperimentalno kupljenih starih magarica.
- Na osnovu svih životinja razvili smo ugostiteljstvo, odnosno ovde se jede samo ono što mi na organskom pašnjaku proizvedemo - dodaje.
Napravili su, kaže, simbiozu zaštite i upravljanja.
- Ženke magarice sve uglavnom ostavljamo, jer ih i držimo najviše zbog mleka koje je najzdravije na svetu. To su balkanski magarci i njih većinski imamo, no u procesu smo registrovanja i druge rase, odnosno banatskog magarca. Imamo sve velike banatske mužjake, a kada se pare sa ženkama, dobijaju se relativno velika pulad, a ako povuku očeve gene, prednjačiće banatski DNK – kaže Nilić, koji je inače po struci inženjer zaštite životne sredine.
Razlika između ove dve vrste je u mleku i u veličini. Naime, balkanski magarac dostiže težinu 50 ili 60 kilograma, dok u Banatu žive i jedinke koje su duplo veće, i mogu težiti čak 150 do 200 kilograma. One daju mnogo više mleka.
Priča o lekovitosti takvog mleka datira kroz istoriju, još od doba Egipatske vladavine, jer su poznate priče da se Kleopatra kupala u njemu, ne bi li njena koža zadržala elastičnost i lepotu.
Rimljani su magareće mleko doživljavali kao luksuzno piće, stari Grci su u njemu prepoznali odličan lek, dok ga je Hipokrat, koji se smatra ocem medicine, preporučivao za mnoge bolesti, naročito za trovanja.
- Ljudi ga danas takođe kupuju za prehlade, respiratorne infekcije, astmu, a poznato je da je odlično za jačanje imunog sistema, ali i za korišćenje posle preležanih težih bolesti, kako bi se organizam brže oporavio.
Sve što proizvedu oni i prodaju.
- Inače je litar mleka 50 evra. Pravimo i sir koji je najskuplji na svetu i kilogram košta 1.000 evra, a mi pravimo manja pakovanja, odnosno 50 grama sira za 50 evra - priča naš sagovornik.
Nije za čuđenje što je cifra tako strmoglavo velika, s obzirom na to da je potrebno 25 litara magarećeg mleka kako bi se napravio kilogram sira, a to se skupi za pet-šest dana. Poređenja radi, jedna magarica, tokom svoje laktacije, odnosno u toku godinu dana muže, može da da između 20 i 35 litara mleka, ističe Nikola.