Језикоманија: Гратинирани гарнирунг
Унапред се извињавам оном делу читалаштва које не кува… или бар не користи писане рецепте! Па добро, можда волите да гледате кад други спремају…ТВ програм је препун шарених и мирисних емисија.
Често смо у ситуацији, читајући рецепте, да нам није познато значење одређених израза и термина. Ево мале помоћи.
Бланширати - накратко спустити поврће или воће у кипућу воду да би се лакше скинула опна или сачувала боја.
Бујон - процеђена, зачињена и укувана супа од меса, рибе, живине, поврћа…
Фламбирати - запалити; оно што желите да фламбирате, попрскајте неким алкохолом (најбоље коњаком) и запалите непосредно пре служења.
Гарнирати - украсити; јестиви украс, нпр. кришка лимуна, преполовљена маслина, лист зелене салате или чоколадне мрвице.
Гратинирати - запећи у рерни већ скувано или полускувано јело посуто најчешће мрвицама хлеба - презлама пропрженим на путеру или струганим сиром, умућеним јајима, млеком или и једним и другим.
Глазура - преливање, углавном колача или воћа, полутечном, гушћом масом - сирупом, растопљеним желеом, умућеним беланцима, растопљеном чоколадом и сличним.
Кувати на пари - потребне су две посуде - преко доње посуде, допола напуњене водом, поставити другу посуду и у њу поређати оно што хоћете да кувате на пари.
Маринирати - одређено време сачувати месо, пилетину, рибу или поврће потапањем у маринаду - течност која садржи уље, сирће, зачине, како би храна пре кувања добила одређени укус.
Наташа Мирковић