Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Језикоманија: Гратинирани гарнирунг

17.03.2018. 10:37 10:39
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Унапред се извињавам оном делу читалаштва које не кува… или бар не користи писане рецепте! Па добро, можда волите да гледате кад други спремају…ТВ програм је препун шарених и мирисних емисија.

Често смо у ситуацији, читајући рецепте, да нам није познато значење одређених израза и термина. Ево мале помоћи.

Бланширати - накратко спустити поврће или воће у кипућу воду да би се лакше скинула опна или сачувала боја.

Бујон - процеђена, зачињена и укувана супа од меса, рибе, живине, поврћа…

Фламбирати - запалити; оно што желите да фламбирате, попрскајте неким алкохолом (најбоље коњаком) и запалите непосредно пре служења.

Гарнирати - украсити; јестиви украс, нпр. кришка лимуна, преполовљена маслина, лист зелене салате или чоколадне мрвице.

Гратинирати - запећи у рерни већ скувано или полускувано јело посуто најчешће мрвицама хлеба - презлама пропрженим на путеру или струганим сиром, умућеним јајима, млеком или и једним и другим.

Глазура - преливање, углавном колача или воћа, полутечном, гушћом масом - сирупом, растопљеним желеом, умућеним беланцима, растопљеном чоколадом и сличним.

Кувати на пари - потребне су две посуде - преко доње посуде, допола напуњене водом, поставити другу посуду и у њу поређати оно што хоћете да кувате на пари.

Маринирати - одређено време сачувати месо, пилетину, рибу или поврће потапањем у маринаду - течност која садржи уље, сирће, зачине, како би храна пре кувања добила одређени укус.

Наташа Мирковић

Пише:
Пошаљите коментар
Језикоманија: Анатомија превода

Језикоманија: Анатомија превода

10.03.2018. 12:29 12:33
ЈЕЗИКОМАНИЈА Слатка мала гарава

ЈЕЗИКОМАНИЈА Слатка мала гарава

03.03.2018. 11:29 12:04