Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jezikomanija: Gratinirani garnirung

17.03.2018. 10:37 10:39
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Unapred se izvinjavam onom delu čitalaštva koje ne kuva… ili bar ne koristi pisane recepte! Pa dobro, možda volite da gledate kad drugi spremaju…TV program je prepun šarenih i mirisnih emisija.

Često smo u situaciji, čitajući recepte, da nam nije poznato značenje određenih izraza i termina. Evo male pomoći.

Blanširati - nakratko spustiti povrće ili voće u kipuću vodu da bi se lakše skinula opna ili sačuvala boja.

Bujon - proceđena, začinjena i ukuvana supa od mesa, ribe, živine, povrća…

Flambirati - zapaliti; ono što želite da flambirate, poprskajte nekim alkoholom (najbolje konjakom) i zapalite neposredno pre služenja.

Garnirati - ukrasiti; jestivi ukras, npr. kriška limuna, prepolovljena maslina, list zelene salate ili čokoladne mrvice.

Gratinirati - zapeći u rerni već skuvano ili poluskuvano jelo posuto najčešće mrvicama hleba - prezlama proprženim na puteru ili struganim sirom, umućenim jajima, mlekom ili i jednim i drugim.

Glazura - prelivanje, uglavnom kolača ili voća, polutečnom, gušćom masom - sirupom, rastopljenim želeom, umućenim belancima, rastopljenom čokoladom i sličnim.

Kuvati na pari - potrebne su dve posude - preko donje posude, dopola napunjene vodom, postaviti drugu posudu i u nju poređati ono što hoćete da kuvate na pari.

Marinirati - određeno vreme sačuvati meso, piletinu, ribu ili povrće potapanjem u marinadu - tečnost koja sadrži ulje, sirće, začine, kako bi hrana pre kuvanja dobila određeni ukus.

Nataša Mirković

Piše:
Pošaljite komentar
Jezikomanija: Anatomija prevoda

Jezikomanija: Anatomija prevoda

10.03.2018. 12:29 12:33
JEZIKOMANIJA Slatka mala garava

JEZIKOMANIJA Slatka mala garava

03.03.2018. 11:29 12:04