Jezikomanija: Gratinirani garnirung
Unapred se izvinjavam onom delu čitalaštva koje ne kuva… ili bar ne koristi pisane recepte! Pa dobro, možda volite da gledate kad drugi spremaju…TV program je prepun šarenih i mirisnih emisija.
Često smo u situaciji, čitajući recepte, da nam nije poznato značenje određenih izraza i termina. Evo male pomoći.
Blanširati - nakratko spustiti povrće ili voće u kipuću vodu da bi se lakše skinula opna ili sačuvala boja.
Bujon - proceđena, začinjena i ukuvana supa od mesa, ribe, živine, povrća…
Flambirati - zapaliti; ono što želite da flambirate, poprskajte nekim alkoholom (najbolje konjakom) i zapalite neposredno pre služenja.
Garnirati - ukrasiti; jestivi ukras, npr. kriška limuna, prepolovljena maslina, list zelene salate ili čokoladne mrvice.
Gratinirati - zapeći u rerni već skuvano ili poluskuvano jelo posuto najčešće mrvicama hleba - prezlama proprženim na puteru ili struganim sirom, umućenim jajima, mlekom ili i jednim i drugim.
Glazura - prelivanje, uglavnom kolača ili voća, polutečnom, gušćom masom - sirupom, rastopljenim želeom, umućenim belancima, rastopljenom čokoladom i sličnim.
Kuvati na pari - potrebne su dve posude - preko donje posude, dopola napunjene vodom, postaviti drugu posudu i u nju poređati ono što hoćete da kuvate na pari.
Marinirati - određeno vreme sačuvati meso, piletinu, ribu ili povrće potapanjem u marinadu - tečnost koja sadrži ulje, sirće, začine, kako bi hrana pre kuvanja dobila određeni ukus.
Nataša Mirković