overcast clouds
14°C
06.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИНТЕРВЈУ: ВЛАДИМИР ЛОВРИЋ, АРХИТЕКТА Истражујући прошлост градимо за будућност

30.09.2024. 08:55 08:58
Пише:
а
Фото: Љубиша Тешић

Седма традиционална међународна манифестација и конгрес “Одржива архитектура – енергетска ефикасност” одржаће се од 4. до 6. октобра у Југословенској кинотеци, а обухватиће значајне теме са фокусом на одрживи и еколошки приступ у архитектури и дизајну уз коришћење обновљивих извора енергије.

Кроз рецентне пројекте и студије, домаћој јавности ће се приближити светски савремени токови у архитектури, нове методе и зелене технологије, коришћење и примена свих видова обновљивих извора енергије у архитектонском пројектовању и градњи, као и одабир одговарајућих енергетски ефикасних и интелигентних система, незагађујућих и рециклираних материјала, производа, апарата и опреме, па све до крајње реализације објеката и њиховог одржавања. О конгресу и овим темама разговарамо са Владимиром Ловрићем, архитектом и председником организационог одбора предстојеће манифестације. 

 Ове године на Конгрес долазе заиста значајни предавачи и архитекте светског реномеа. Ипак, ако бисте морали да издвојите пар њих, на кога бисте посебно скренули пажњу?

– Постављате ми веома тежак задатак да издвојим неког од великог броја добитника архитектонских награда у 2024. години, посебно имајући у виду да се у том друштву налазе и истакнутуте жене архитекте. Свакако да посебну пажњу привлачи најмлађи међу њима, који је уједно и најмлађи добитник у историји престижне награде EUmis, Max Hacke. Али, звезда овогодишњег Конгреса је специјални гост, чије ћемо име сазнати на отварању ове значајне манифестације у архитектури Србије у петак 4. октобра 2024. године и који ће се обратити присутном аудиторијуму.

 У најавном тексту Конгреса, наводи се да ће бити посвећен “биоклиматској и енергетској рехабилитацији постојећих зграда савременим могућностима употребе дрвета и рециклираних материјала”. Каква су достигнућа / домети оваквог приступа на европском и глобалном тржишту, а где је Србија у примени оваквог приступа?

– Поступком реконструкције, прилагођавањем и оплемењивањем старих зграда, њиховим техничким усавршавањем и свим интервенцијама које их чине бољим, штедимо и ресурсе у сваком смислу. Реконструкцијом градимо у садашњости, истражујући прошлост, стварајући нове старе објекте који ће бити одрживи у будућности. Питања све веће потрошње енергије и загађивања животне средине, актуелизовала су и допринела развоју идеја о могућностима обнављања старих енергетски неефикасних и нефункционалних објеката. Тај поступак се зове еко рехаблитација, зелено ремоделовање, зелена обнова, еко-соларна или биоклиматска рехабилитација, а подразумева спровођење низа поступака који су у складу са најсавременијим сазнањима о физици зграда.

Сталне програмске иновације

Колико сте задовољни досадашњим развојем самог Конгреса и како га видите у будућности? Које праксе су се показале као добитна комбинација, а где видите простор за напредак?

– Оно што Конгрес из године у годину дефинише, јесу сталне програмске иновације и изузетно квалитетан и висок ниво предавача, који су еминентни ствараоци из великог броја земаља света и региона. С друге стране, сарадња са многобројним компанијама из ове области и њихове изложбе дају посебан увид учесницима у најсваременије технологије, производе и материјале. У том смислу је могуће да ће ова манифестација још више проширити свој аудиторијум и простор, са све већим бројем посетилаца из региона и света.

Сви нивои реконструкције и биоклиматске рехабилитације засновани су на озбиљном промишљању о свему ономе што већ постоји, али је изгубило на квалитету, застарело по форми, или постало неадекватно по функцији. Домети земаља из региона у градњи дрветом и употребом рециклираних материјала нажалост се пре свега односе на извоз сировог дрвета, док финалну технологију држе велике земље са запада и самим тиме имају привилегију да буду лидери у технологијама градње дрветом.

 Ове године ће поред архитеката пратити Конгрес и велики број стручњака из тангенционалних области и студената. Колико је важна сарадња архитеката са стручњацима широког спектра у примени одрживих техника градње? 

– Сваке године настојимо да нагласимо значај мултидисциплинарности у архитектури у циљу успостављања дијалога свих стручњака из различитих области који су укључени у све сложеније архитектонске и урбанистичке пројекте. Ту врсту дијалога потенцирамо јер искључиво у директној и мултидисциплинарној сарадњи могуће је задовољити и применити широк спектар одрживих техника градње.

 Са друге стране, Kонгрес се обраћа и уметницима, дизајнерима…. На који начин Конгрес приступа ономе што је “естетско” у градњи и архитектури, и у каквој је оно корелацији са приступима који су фокусирани на енергетску ефикасност?

– Архитектура је уметност и она у свом вокабулару синтетише велики број уметничких области, а са друге стране на технолошке процесе који се одвијају у објектима, и на тај начин покушава да одговори еколошким, одрживим и интелигентним системима и технологијама који омогућавају оптималне услове живота у унутрашњем простору.

Н. Марковић

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ИНТЕРВЈУ: МИЛОШ ЛОЛИЋ, РЕДИТЕЉ Ето сад и тог детаља
Милош Лолић

ИНТЕРВЈУ: МИЛОШ ЛОЛИЋ, РЕДИТЕЉ Ето сад и тог детаља

27.09.2024. 08:53 09:01
ИНТЕРВЈУ: ЗОРАН ПЕРИШИЋ, ДОБИТНИК НАГРАДЕ НОВИ САД ФИЛМ ФЕСТИВАЛА Од реклама до Оскара
1

ИНТЕРВЈУ: ЗОРАН ПЕРИШИЋ, ДОБИТНИК НАГРАДЕ НОВИ САД ФИЛМ ФЕСТИВАЛА Од реклама до Оскара

25.09.2024. 10:24 12:40
ИНТЕРВЈУ: ЛУКА КЕЦМАН, ДОБИТНИК НАГРАДЕ „МАЛИ ПРИНЦ” У стваралаштву за децу не сме бити лажи и обмана
а

ИНТЕРВЈУ: ЛУКА КЕЦМАН, ДОБИТНИК НАГРАДЕ „МАЛИ ПРИНЦ” У стваралаштву за децу не сме бити лажи и обмана

24.09.2024. 07:40 11:42
ИНТЕРВЈУ: ЈОВАНА МИШКОВИЋ, ГЛУМИЦА СНП-а О НОВОМ ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У ЧАЧКУ МАПА која брише све границе
а

ИНТЕРВЈУ: ЈОВАНА МИШКОВИЋ, ГЛУМИЦА СНП-а О НОВОМ ПОЗОРИШНОМ ФЕСТИВАЛУ У ЧАЧКУ МАПА која брише све границе

Аутентична, талентована и посвећена, вишеструко награђивана глумица Српског народног позоришта Јована Мишковић, још на почетку своје каријере привукла је изузетну пажњу позоришног света.
23.09.2024. 10:19 10:23