clear sky
15°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА БИЋЕ ДВОЦИФРЕНО Министар Мали има лепе вести за пензионере

06.08.2024. 19:11 19:20
Пише:
Извор: Printscreen

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали рекао је данас да је Србија у првој половини године прва у Европи по стопи раста која износи 4,5 одсто БДП-а, што ће омогућити додатан раст плата и пензија.

Мали је за ТВ Прва рекао да је Србија по расту изнад развијених земаља попут Шпаније, Немачке, Француске и других земаља.

Он је додао да је раст у другом кварталу износи 4,2 одсто БДП, а у првом 4,7 одсто.

"То значи да је економија на добром путу, упркос изазовима, почев од короне и рата на Блиском истоку. Имамо јасан пут којим иидемо", нагласио је Мали.

Мали је истакао да раст значи услове за повећање плата и пензија и да ћемо на крају августа имати јасну слику како ће до краја године изгледати финансије и колико повећање плата и пензија може да се очекује.

"Председник Србије Александар Вучић је рекао да ће следеће године бити најмање двоцифрено повећање пензија, што је наставак политике коју водимо годинама уназад", рекао је Мали.

Он је додао да је реч о расту стандарда грађана, којима је захвалио на разумевању за раније оштрије финансијске мере.

Додао је и да се размишља о повећању плата у јавном сектору далеко изнад нивоа инфлације, као и да ће највеће повећање бити за просветаре.

"У септембру нас очекују разговори о минималној заради која је прешла 400 евра, а која је пре само 12 година била око 15.000 динара", рекао је Мали.

Он је објаснио да држава гледа да минимална зарада расте како расте стандард грађана, наводећи да растом минималне зараде расте и просечна плата.

Како је казао, важно је да минимална зарада буде повећана више од нивоа инфлације, као и да постоји степен покривености минималне потрошачке корпе минималном зарадом, али и да послодави ту цифру могу да исплате радницима како не би дошло до повећаних отпуштања радника.

Он је рекао да је након што је просечна зарада у Србији премашила 100.000 динара, врло реално да у 2027. години она буде 1.400 евра, што је најављено кроз план "Скок у будућност".

Према његовим речима, тренутно у Србији има више од 2,3 милиона запослених и поред тога, незапосланост рекордно ниска.

"Не кажем да је идеално, и боримо се да плате и пензије буду још веће", напоменуо је министар финансија.

Говорећи о тиму за пројекат "Јадар", чији је он део, Мали је рекао да тај пројекат види као одскочну даску за још бржи напредак Србије.

Ипак, поновио је да ископавање литијума неће започети бар у наредна 24 месеца, али да је важно док трају процене о штетности да људи имају исправне информације.

"Један рудник у Колубари има 60.000 хектара површине, а овде се ради о 220 хектара. Дакле, само да људи разумеју шта је рационално а шта је оно што је ирационално, и то је само мој апел", навео је Мали.

Говорећи о протестима грађана, министар је истакао да се полако али сигурно на протестима профилишу поједини људи из опозиције, како је навео, опозициони лидери.

"Њихов је циљ буквално да отму државу, јер не постоји ништа што се пројекта Јадар тиче у овом тренутку, а да угрожава било кога. Нити ће сутра да крене копање, нити било шта", истакао је Мали.

Додао је да је држава оформила стручне тимове пољопривреде, екологије, енергетике, рударства, здравља, економије и да је то све што је потребно.

"Онда ћемо транспарентно, јавно, све да делимо са грађанима Србије, како буду ти пројекти, програми, идеје долазиле на сто. Надам се да ће тако и остати", рекао је Синиша Мали.

Аутор:
Пошаљите коментар
КОЛИКА ЋЕ МИ БИТИ ПЕНЗИЈА У два клика ДОБИЈАТЕ ОДГОВОР Ево где треба да ОДЕТЕ

КОЛИКА ЋЕ МИ БИТИ ПЕНЗИЈА У два клика ДОБИЈАТЕ ОДГОВОР Ево где треба да ОДЕТЕ

06.08.2024. 07:13 07:16