Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ВЕЛИКИ УЛАЗАК НАЈВЕЋЕ СРПСКЕ КОМПАНИЈЕ У ЗЕЛЕНУ ЕНЕРГИЈУ ЕПС ће правити струју и на ветар и на сунце

19.10.2023. 07:30 09:19
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

У производњу електричне енергије из обновљивих извора све се више улаже, а тим путем иде и „Електропривреда Србије”.

То потврђује и то што су покренута два значајна зелена пројекта ове компаније - Ветроелектрана „Костолац” и Соларна електрана „Петка”. Очекује се да ће оне на електроенергетску мрежу бити прикључене до краја 2024. године, односно почетком 2025. године, а њихов капацитет је 66 MW za ветропарк и 9,75 MW из соларне електране.

По речима руководиоца Програма Пројеката у ЕПС-у Предрага Ђорђевића, Ветропарк „Костолац” имаће 20 ветротурбина, снаге по 3,3 мегавата.

- Планирана годишња производња ове електране, која ће користити снагу ветра, биће 184 милиона киловат-часова годишње, што је довољно за снабдевање зеленом електричном енергијом око 30.000 домаћинстава - рекао је Ђорђевић. - Припремни радови су у току, уређен је терен, као и све неопходне студије, међу којима је и студија о утицају ветрогенератора на животну средину, птице и слепе мишеве.

На овом простору планирана је изградња трафостанице, разводног постројења и унутрашње кабловске мрежа. У току је израда пројеката за извођење за темеље и платформе, изграђено је четири интерне приступне саобраћајнице, а за део сталних прикључака на државне путеве у току је добијање неопходних дозвола за извођење радова.


Електране на одлагалиштима

За производњу зелене струје користиће се искоришћени копови угља и одлагалишта јаловине. Ветропарк „Костолац” ће се простирати на локацијама Дрмно, Петка, Ћириковац и Кленовник, на месту исцрпљених површинских копова и одлагалишта ТЕ КО „Костолац”. Соларна електрана „Петка” градиће се на спољашњем одлагалишту Површинског копа „Ћириковац”.


У складу са потписаним уговорима за испоруку и уградњу опреме и за извођење радова, рок за завршетак радова на изградњи ВЕ „Костолац” је 2024. године, а очекује се да ће ова електрана бити прикључена на мрежу почетком 2025. године. Пројекат се финансира из кредита KfW bankе у вредности од 80 милиона евра и реализује у складу са стратешким циљевима Републике Србије у области обновљивих извора енергије утврђених Стратегијом развоја енергетике Републике Србије до 2025. године, с пројекцијама до 2030. године. Овај стратегија се, пре свега, односи на повећање удела енергије из обновљивих извора енергије у бруто финалној потрошњи у Србији. ЕПС су одобрена додатна средства у износу од 30 милиона евра од WBIF.

Када је реч о СЕ „Петка”, она ће се простирати на површини од 11,6 хектара, планирана вредност инвестиције је 1,36 милијарди динара и финансира је ЕПС. Прва фотонапонска електрана у Костолцу производиће електричну енергију методом конверзије неакумулираног сунчевог зрачења у једносмерну струју преко соларних модула на бази полупроводничке технологије. Уз инсталисану снагу од 9,75 мегавата, планирана је годишња производња од 15,6 гигават-часова електричне енергије. Планирано је да се угради 18.720 фотонапонских модула, који ће бити постављени под углом од 25 степени. Имаће укупно 98 инвертора - 97 снаге 100 kW i један од 50 kW. Уз то, биће и 10 трансформаторских станица и једно разводно постројење, одакле ће се струја пласирати на трафостаницу Пожаревац.

Планирана годишња производња електране која ће користити снагу ветра биће 184 милиона киловат-часова годишње, што је довољно за снабдевање зеленом електричном енергијом око 30.000 домаћинстава

Будући да је СЕ „Петка” пилот-пројекат и мала електрана, радиће се фиксни ослонци за панеле, а у ЕПС-у ће размотрити и флексибилни угао при изградњи већих соларних електрана. Панели ће се склопити у фотонапонско поље и састојаће се од 32 модула, који ће бити постављени у два реда, на растојању од 5,05 метара. Циљ је да се у зимском периоду, при ниским угловима сунчевих зрака, не прави сенка на панел који се налази иза.

Инвестиција у изградњу соларне електране економски је исплатива јер је прорачунато да је период поврата уложених средстава 12 година, а период експлоатације електране - 25 година. Након тога се мењају само панели, а конструкције, путеви и инфраструктура, који чине знатан део укупног улагања, остају. Заменом панела електрана се ревитализује за нових 25 година експлоатације.

Д. Млађеновић

Аутор:
Пошаљите коментар
Представици ЕБРД посетили ветропарк Ковачица

Представици ЕБРД посетили ветропарк Ковачица

03.03.2023. 12:05 12:10
СОЛАРНИ ПАНЕЛИ РЕШЕЊЕ ЗА СКУПЕ ЕНЕРГЕНТЕ Производња струје по кућама се исплати након десетак година

СОЛАРНИ ПАНЕЛИ РЕШЕЊЕ ЗА СКУПЕ ЕНЕРГЕНТЕ Производња струје по кућама се исплати након десетак година

30.09.2023. 11:37 11:47
За десетак година соларни панели врате уложене паре

За десетак година соларни панели врате уложене паре

05.09.2022. 08:48 08:50