Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VELIKI ULAZAK NAJVEĆE SRPSKE KOMPANIJE U ZELENU ENERGIJU EPS će praviti struju i na vetar i na sunce

19.10.2023. 07:30 09:19
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

U proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora sve se više ulaže, a tim putem ide i „Elektroprivreda Srbije”.

To potvrđuje i to što su pokrenuta dva značajna zelena projekta ove kompanije - Vetroelektrana „Kostolac” i Solarna elektrana „Petka”. Očekuje se da će one na elektroenergetsku mrežu biti priključene do kraja 2024. godine, odnosno početkom 2025. godine, a njihov kapacitet je 66 MW za vetropark i 9,75 MW iz solarne elektrane.

Po rečima rukovodioca Programa Projekata u EPS-u Predraga Đorđevića, Vetropark „Kostolac” imaće 20 vetroturbina, snage po 3,3 megavata.

- Planirana godišnja proizvodnja ove elektrane, koja će koristiti snagu vetra, biće 184 miliona kilovat-časova godišnje, što je dovoljno za snabdevanje zelenom električnom energijom oko 30.000 domaćinstava - rekao je Đorđević. - Pripremni radovi su u toku, uređen je teren, kao i sve neophodne studije, među kojima je i studija o uticaju vetrogeneratora na životnu sredinu, ptice i slepe miševe.

Na ovom prostoru planirana je izgradnja trafostanice, razvodnog postrojenja i unutrašnje kablovske mreža. U toku je izrada projekata za izvođenje za temelje i platforme, izgrađeno je četiri interne pristupne saobraćajnice, a za deo stalnih priključaka na državne puteve u toku je dobijanje neophodnih dozvola za izvođenje radova.


Elektrane na odlagalištima

Za proizvodnju zelene struje koristiće se iskorišćeni kopovi uglja i odlagališta jalovine. Vetropark „Kostolac” će se prostirati na lokacijama Drmno, Petka, Ćirikovac i Klenovnik, na mestu iscrpljenih površinskih kopova i odlagališta TE KO „Kostolac”. Solarna elektrana „Petka” gradiće se na spoljašnjem odlagalištu Površinskog kopa „Ćirikovac”.


U skladu sa potpisanim ugovorima za isporuku i ugradnju opreme i za izvođenje radova, rok za završetak radova na izgradnji VE „Kostolac” je 2024. godine, a očekuje se da će ova elektrana biti priključena na mrežu početkom 2025. godine. Projekat se finansira iz kredita KfW banke u vrednosti od 80 miliona evra i realizuje u skladu sa strateškim ciljevima Republike Srbije u oblasti obnovljivih izvora energije utvrđenih Strategijom razvoja energetike Republike Srbije do 2025. godine, s projekcijama do 2030. godine. Ovaj strategija se, pre svega, odnosi na povećanje udela energije iz obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji u Srbiji. EPS su odobrena dodatna sredstva u iznosu od 30 miliona evra od WBIF.

Kada je reč o SE „Petka”, ona će se prostirati na površini od 11,6 hektara, planirana vrednost investicije je 1,36 milijardi dinara i finansira je EPS. Prva fotonaponska elektrana u Kostolcu proizvodiće električnu energiju metodom konverzije neakumuliranog sunčevog zračenja u jednosmernu struju preko solarnih modula na bazi poluprovodničke tehnologije. Uz instalisanu snagu od 9,75 megavata, planirana je godišnja proizvodnja od 15,6 gigavat-časova električne energije. Planirano je da se ugradi 18.720 fotonaponskih modula, koji će biti postavljeni pod uglom od 25 stepeni. Imaće ukupno 98 invertora - 97 snage 100 kW i jedan od 50 kW. Uz to, biće i 10 transformatorskih stanica i jedno razvodno postrojenje, odakle će se struja plasirati na trafostanicu Požarevac.

Planirana godišnja proizvodnja elektrane koja će koristiti snagu vetra biće 184 miliona kilovat-časova godišnje, što je dovoljno za snabdevanje zelenom električnom energijom oko 30.000 domaćinstava

Budući da je SE „Petka” pilot-projekat i mala elektrana, radiće se fiksni oslonci za panele, a u EPS-u će razmotriti i fleksibilni ugao pri izgradnji većih solarnih elektrana. Paneli će se sklopiti u fotonaponsko polje i sastojaće se od 32 modula, koji će biti postavljeni u dva reda, na rastojanju od 5,05 metara. Cilj je da se u zimskom periodu, pri niskim uglovima sunčevih zraka, ne pravi senka na panel koji se nalazi iza.

Investicija u izgradnju solarne elektrane ekonomski je isplativa jer je proračunato da je period povrata uloženih sredstava 12 godina, a period eksploatacije elektrane - 25 godina. Nakon toga se menjaju samo paneli, a konstrukcije, putevi i infrastruktura, koji čine znatan deo ukupnog ulaganja, ostaju. Zamenom panela elektrana se revitalizuje za novih 25 godina eksploatacije.

D. Mlađenović

Autor:
Pošaljite komentar
Predstavici EBRD posetili vetropark Kovačica

Predstavici EBRD posetili vetropark Kovačica

03.03.2023. 12:05 12:10
SOLARNI PANELI REŠENJE ZA SKUPE ENERGENTE Proizvodnja struje po kućama se isplati nakon desetak godina

SOLARNI PANELI REŠENJE ZA SKUPE ENERGENTE Proizvodnja struje po kućama se isplati nakon desetak godina

30.09.2023. 11:37 11:47
Za desetak godina solarni paneli vrate uložene pare

Za desetak godina solarni paneli vrate uložene pare

05.09.2022. 08:48 08:50