Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УСПЕХ МИТРОВАЧКИХ ЂАКА НА МЕЂУНАРОДНОМ „ГАСТРОКУПУ” Ку­ли­нар­ство зах­те­ва кре­а­тив­ност ПАСТА АНАСТАСИЈИ И ОГЊЕНУ ДОНЕЛА МЕДАЉУ

11.12.2024. 08:31 10:19
кувари
Фото: приватна архива

СРЕМ­СКА МИ­ТРО­ВИ­ЦА: На Ме­ђу­на­род­ном gастрономском так­ми­че­њу ку­ва­ра „Га­стро­куп”, одр­жа­ном у Но­вом Са­ду у скло­пу Сај­ма ту­ри­зма, ко­је је ове го­ди­не оку­пи­ло вр­хун­ске ку­ва­ре из це­лог све­та, уче­ни­ци Еко­ном­ске шко­ле „9. мај” Ана­ста­си­ја Ри­ђо­шић и Ог­њен Му­шки­ња из Срем­ске Ми­тро­ви­це осво­ји­ли су две брон­за­не ме­да­ље у ка­те­го­ри­ји па­сте.

Ка­ко ка­жу Ана­ста­си­ја и Ог­њен, ко­ји по­ха­ђа­ју смер ку­вар, то при­зна­ње је оправ­да­ло њи­хов и труд мен­то­ра, мо­ти­ви­са­ло их за на­ста­вак шко­ло­ва­ња, раз­вој ка­ри­је­ре и за гра­ђе­ње бу­дућ­но­сти у тој обла­сти, али и да се још ви­ше за­љу­бе у га­стро­но­ми­ју.

- Кон­ку­рен­ци­ја је би­ла ве­о­ма ја­ка с об­зи­ром на то да су сви би­ли ве­о­ма уве­жба­ни и бри­љи­ра­ли су у из­вед­би сво­јих је­ла. Иако су ве­ћи­на так­ми­ча­ра би­ли ста­ри­ји од нас, сту­ден­ти, про­фе­си­о­нал­ни ку­ва­ри и ше­фо­ви ку­хи­ња ми­сли­мо да смо ми, као сред­њо­школ­ци, од­лич­но про­шли - са­гла­сни су Ана­ста­си­ја и Ог­њен. 

кувари
Фото: приватна архива

Има­ли су, при­зна­ју, бла­гу тре­му, али су им дра­го­це­ни би­ли са­ве­ти су­ди­ја. Пре­ма Ана­ста­си­ји­ним ре­чи­ма на га­стро­но­ми­ју мно­ги струч­ња­ци гле­да­ју као на умет­ност. Ка­ко ка­же „ка­да имаш осе­ћај да ства­раш не­што, да ћеш баш ти на­пра­ви­ти не­ко је­ло ко­је ће се љу­ди­ма сви­де­ти, то са­мо по се­би иза­зи­ва још ве­ћу мо­ти­ва­ци­ју и те­жњу ка бо­љем и кре­а­тив­ни­јем”. Ог­њен иде­је и кре­а­тив­ност до­би­ја у шко­ли, на ве­жба­ма, у ка­би­не­ту са про­фе­со­ри­ма. Та­ко­ђе, сам ис­тра­жу­је сај­то­ве по­зна­тих ре­сто­ра­на, ин­ста­грам стра­ни­це по­зна­тих ку­ва­ра, а оно што му зап­дне за око по­ку­ша да пре­то­чи у де­ло. 

Та­ља­те­ле на дру­ги на­чин 

Ана­ста­си­ја је на так­ми­че­њу при­пре­ма­ла та­ља­те­ле у пу­тер со­су са су­вим кај­си­ја­ма, дро­бље­ним пе­че­ним ле­шни­ком, ли­му­но­вим со­ком и бе­лим лу­ком, уз то је на та­њи­ру по­слу­жи­ла и сос од шум­ског во­ћа са ро­ло­ва­ном пи­ле­ти­ном пу­ње­ном ко­зи­јим си­ром и ди­мље­ном сла­ни­ном. Ог­њен је при­пре­мао та­ља­те­ле у обо­га­ће­ном бе­ша­мел со­су, са ма­ри­ни­ра­ним пи­ле­ћим фи­ле­ом, пре­пе­че­ним ба­де­мом и тар­ту­фи­ма. 

кувари
Фото: приватна архива

- То је­ло је сред­ње те­шко да се при­пре­ми јер зах­те­ва ви­ше на­мир­ни­ца, а и па­сту тре­ба ску­ва­ти „ал ден­те” за шта је по­треб­но не­што ви­ше ве­жбе. Ипак, нај­бит­ни­је је ко­ри­сти­ти све­же ква­ли­тет­не на­мир­ни­це за при­пре­му би­ло ког је­ла,  та­ко  ни­јед­но је­ло не­ће би­ти те­шко за при­пре­му - от­кри­ва та­лен­то­ва­ни мо­мак.

Ана­ста­си­ја је ла­не осво­ји­ла дру­го ме­сто на ре­пу­блич­ком так­ми­че­њу уго­сти­те­ља у Ло­зни­ци, а би­ло је ту и успе­ха не­ве­за­них за га­стро­но­ми­ју, од так­ми­че­ња из књи­жев­но­сти до пр­вог ме­ста на екип­ном так­ми­че­њу за нај­бо­љу би­знис иде­ју.  Обо­је пла­ни­ра­ју сту­ди­је. 

кувари
Фото: приватна архива

Мен­то­ри ми­тро­ва­чих уче­ни­ка Ан­ђел­ка По­по­вић и Дра­ган Ву­ко­лић уче­шће сво­јих ђа­ка оце­њу­ју као из­у­зет­но успе­шно и ин­спи­ра­тив­но. 

кувари
Фото: приватна архива

- По­ка­за­ли су ви­сок ни­во при­пре­ме, по­све­ће­но­сти и та­лен­та, што је од­раз њи­хо­вог мар­љи­вог ра­да и пре­да­но­сти, али и по­др­шке ко­ју до­би­ја­ју од ло­кал­не са­мо­у­пра­ве, упра­ве шко­ле и це­ло­куп­ног ко­лек­ти­ва шко­ле - ис­ти­чу мен­то­ри. -  Сва­ки успех уче­ни­ка је по­твр­да су на­став­ни­ци на до­бром пу­ту и да ра­де по­сао ис­прав­но. Ме­да­ље зна­че да се на­ша шко­ла на­ла­зи у са­мом вр­ху сред­њих шко­ла ко­је обра­зу­ју мла­де уго­сти­те­ље. 

С. Ко­вач

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

Извор:
Дневник
Пошаљите коментар