УСПЕХ МИТРОВАЧКИХ ЂАКА НА МЕЂУНАРОДНОМ „ГАСТРОКУПУ” Кулинарство захтева креативност ПАСТА АНАСТАСИЈИ И ОГЊЕНУ ДОНЕЛА МЕДАЉУ
СРЕМСКА МИТРОВИЦА: На Међународном gастрономском такмичењу кувара „Гастрокуп”, одржаном у Новом Саду у склопу Сајма туризма, које је ове године окупило врхунске куваре из целог света, ученици Економске школе „9. мај” Анастасија Риђошић и Огњен Мушкиња из Сремске Митровице освојили су две бронзане медаље у категорији пасте.
Како кажу Анастасија и Огњен, који похађају смер кувар, то признање је оправдало њихов и труд ментора, мотивисало их за наставак школовања, развој каријере и за грађење будућности у тој области, али и да се још више заљубе у гастрономију.
- Конкуренција је била веома јака с обзиром на то да су сви били веома увежбани и бриљирали су у изведби својих јела. Иако су већина такмичара били старији од нас, студенти, професионални кувари и шефови кухиња мислимо да смо ми, као средњошколци, одлично прошли - сагласни су Анастасија и Огњен.
Имали су, признају, благу трему, али су им драгоцени били савети судија. Према Анастасијиним речима на гастрономију многи стручњаци гледају као на уметност. Како каже „када имаш осећај да ствараш нешто, да ћеш баш ти направити неко јело које ће се људима свидети, то само по себи изазива још већу мотивацију и тежњу ка бољем и креативнијем”. Огњен идеје и креативност добија у школи, на вежбама, у кабинету са професорима. Такође, сам истражује сајтове познатих ресторана, инстаграм странице познатих кувара, а оно што му запдне за око покуша да преточи у дело.
Таљателе на други начин
Анастасија је на такмичењу припремала таљателе у путер сосу са сувим кајсијама, дробљеним печеним лешником, лимуновим соком и белим луком, уз то је на тањиру послужила и сос од шумског воћа са ролованом пилетином пуњеном козијим сиром и димљеном сланином. Огњен је припремао таљателе у обогаћеном бешамел сосу, са маринираним пилећим филеом, препеченим бадемом и тартуфима.
- То јело је средње тешко да се припреми јер захтева више намирница, а и пасту треба скувати „ал денте” за шта је потребно нешто више вежбе. Ипак, најбитније је користити свеже квалитетне намирнице за припрему било ког јела, тако ниједно јело неће бити тешко за припрему - открива талентовани момак.
Анастасија је лане освојила друго место на републичком такмичењу угоститеља у Лозници, а било је ту и успеха невезаних за гастрономију, од такмичења из књижевности до првог места на екипном такмичењу за најбољу бизнис идеју. Обоје планирају студије.
Ментори митровачих ученика Анђелка Поповић и Драган Вуколић учешће својих ђака оцењују као изузетно успешно и инспиративно.
- Показали су висок ниво припреме, посвећености и талента, што је одраз њиховог марљивог рада и преданости, али и подршке коју добијају од локалне самоуправе, управе школе и целокупног колектива школе - истичу ментори. - Сваки успех ученика је потврда су наставници на добром путу и да раде посао исправно. Медаље значе да се наша школа налази у самом врху средњих школа које образују младе угоститеље.
С. Ковач