USPEH MITROVAČKIH ĐAKA NA MEĐUNARODNOM „GASTROKUPU” Kulinarstvo zahteva kreativnost PASTA ANASTASIJI I OGNJENU DONELA MEDALJU
SREMSKA MITROVICA: Na Međunarodnom gastronomskom takmičenju kuvara „Gastrokup”, održanom u Novom Sadu u sklopu Sajma turizma, koje je ove godine okupilo vrhunske kuvare iz celog sveta, učenici Ekonomske škole „9. maj” Anastasija Riđošić i Ognjen Muškinja iz Sremske Mitrovice osvojili su dve bronzane medalje u kategoriji paste.
Kako kažu Anastasija i Ognjen, koji pohađaju smer kuvar, to priznanje je opravdalo njihov i trud mentora, motivisalo ih za nastavak školovanja, razvoj karijere i za građenje budućnosti u toj oblasti, ali i da se još više zaljube u gastronomiju.
- Konkurencija je bila veoma jaka s obzirom na to da su svi bili veoma uvežbani i briljirali su u izvedbi svojih jela. Iako su većina takmičara bili stariji od nas, studenti, profesionalni kuvari i šefovi kuhinja mislimo da smo mi, kao srednjoškolci, odlično prošli - saglasni su Anastasija i Ognjen.
Imali su, priznaju, blagu tremu, ali su im dragoceni bili saveti sudija. Prema Anastasijinim rečima na gastronomiju mnogi stručnjaci gledaju kao na umetnost. Kako kaže „kada imaš osećaj da stvaraš nešto, da ćeš baš ti napraviti neko jelo koje će se ljudima svideti, to samo po sebi izaziva još veću motivaciju i težnju ka boljem i kreativnijem”. Ognjen ideje i kreativnost dobija u školi, na vežbama, u kabinetu sa profesorima. Takođe, sam istražuje sajtove poznatih restorana, instagram stranice poznatih kuvara, a ono što mu zapdne za oko pokuša da pretoči u delo.
Taljatele na drugi način
Anastasija je na takmičenju pripremala taljatele u puter sosu sa suvim kajsijama, drobljenim pečenim lešnikom, limunovim sokom i belim lukom, uz to je na tanjiru poslužila i sos od šumskog voća sa rolovanom piletinom punjenom kozijim sirom i dimljenom slaninom. Ognjen je pripremao taljatele u obogaćenom bešamel sosu, sa mariniranim pilećim fileom, prepečenim bademom i tartufima.
- To jelo je srednje teško da se pripremi jer zahteva više namirnica, a i pastu treba skuvati „al dente” za šta je potrebno nešto više vežbe. Ipak, najbitnije je koristiti sveže kvalitetne namirnice za pripremu bilo kog jela, tako nijedno jelo neće biti teško za pripremu - otkriva talentovani momak.
Anastasija je lane osvojila drugo mesto na republičkom takmičenju ugostitelja u Loznici, a bilo je tu i uspeha nevezanih za gastronomiju, od takmičenja iz književnosti do prvog mesta na ekipnom takmičenju za najbolju biznis ideju. Oboje planiraju studije.
Mentori mitrovačih učenika Anđelka Popović i Dragan Vukolić učešće svojih đaka ocenjuju kao izuzetno uspešno i inspirativno.
- Pokazali su visok nivo pripreme, posvećenosti i talenta, što je odraz njihovog marljivog rada i predanosti, ali i podrške koju dobijaju od lokalne samouprave, uprave škole i celokupnog kolektiva škole - ističu mentori. - Svaki uspeh učenika je potvrda su nastavnici na dobrom putu i da rade posao ispravno. Medalje znače da se naša škola nalazi u samom vrhu srednjih škola koje obrazuju mlade ugostitelje.
S. Kovač