Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

USPEH MITROVAČKIH ĐAKA NA MEĐUNARODNOM „GASTROKUPU” Ku­li­nar­stvo zah­te­va kre­a­tiv­nost PASTA ANASTASIJI I OGNJENU DONELA MEDALJU

11.12.2024. 08:31 10:19
Piše:
кувари
Foto: privatna arhiva

SREM­SKA MI­TRO­VI­CA: Na Me­đu­na­rod­nom gastronomskom tak­mi­če­nju ku­va­ra „Ga­stro­kup”, odr­ža­nom u No­vom Sa­du u sklo­pu Saj­ma tu­ri­zma, ko­je je ove go­di­ne oku­pi­lo vr­hun­ske ku­va­re iz ce­log sve­ta, uče­ni­ci Eko­nom­ske ško­le „9. maj” Ana­sta­si­ja Ri­đo­šić i Og­njen Mu­ški­nja iz Srem­ske Mi­tro­vi­ce osvo­ji­li su dve bron­za­ne me­da­lje u ka­te­go­ri­ji pa­ste.

Ka­ko ka­žu Ana­sta­si­ja i Og­njen, ko­ji po­ha­đa­ju smer ku­var, to pri­zna­nje je oprav­da­lo nji­hov i trud men­to­ra, mo­ti­vi­sa­lo ih za na­sta­vak ško­lo­va­nja, raz­voj ka­ri­je­re i za gra­đe­nje bu­duć­no­sti u toj obla­sti, ali i da se još vi­še za­lju­be u ga­stro­no­mi­ju.

- Kon­ku­ren­ci­ja je bi­la ve­o­ma ja­ka s ob­zi­rom na to da su svi bi­li ve­o­ma uve­žba­ni i bri­lji­ra­li su u iz­ved­bi svo­jih je­la. Iako su ve­ći­na tak­mi­ča­ra bi­li sta­ri­ji od nas, stu­den­ti, pro­fe­si­o­nal­ni ku­va­ri i še­fo­vi ku­hi­nja mi­sli­mo da smo mi, kao sred­njo­škol­ci, od­lič­no pro­šli - sa­gla­sni su Ana­sta­si­ja i Og­njen. 

кувари
Foto: privatna arhiva

Ima­li su, pri­zna­ju, bla­gu tre­mu, ali su im dra­go­ce­ni bi­li sa­ve­ti su­di­ja. Pre­ma Ana­sta­si­ji­nim re­či­ma na ga­stro­no­mi­ju mno­gi struč­nja­ci gle­da­ju kao na umet­nost. Ka­ko ka­že „ka­da imaš ose­ćaj da stva­raš ne­što, da ćeš baš ti na­pra­vi­ti ne­ko je­lo ko­je će se lju­di­ma svi­de­ti, to sa­mo po se­bi iza­zi­va još ve­ću mo­ti­va­ci­ju i te­žnju ka bo­ljem i kre­a­tiv­ni­jem”. Og­njen ide­je i kre­a­tiv­nost do­bi­ja u ško­li, na ve­žba­ma, u ka­bi­ne­tu sa pro­fe­so­ri­ma. Ta­ko­đe, sam is­tra­žu­je saj­to­ve po­zna­tih re­sto­ra­na, in­sta­gram stra­ni­ce po­zna­tih ku­va­ra, a ono što mu zap­dne za oko po­ku­ša da pre­to­či u de­lo. 

Ta­lja­te­le na dru­gi na­čin 

Ana­sta­si­ja je na tak­mi­če­nju pri­pre­ma­la ta­lja­te­le u pu­ter so­su sa su­vim kaj­si­ja­ma, dro­blje­nim pe­če­nim le­šni­kom, li­mu­no­vim so­kom i be­lim lu­kom, uz to je na ta­nji­ru po­slu­ži­la i sos od šum­skog vo­ća sa ro­lo­va­nom pi­le­ti­nom pu­nje­nom ko­zi­jim si­rom i di­mlje­nom sla­ni­nom. Og­njen je pri­pre­mao ta­lja­te­le u obo­ga­će­nom be­ša­mel so­su, sa ma­ri­ni­ra­nim pi­le­ćim fi­le­om, pre­pe­če­nim ba­de­mom i tar­tu­fi­ma. 

кувари
Foto: privatna arhiva

- To je­lo je sred­nje te­ško da se pri­pre­mi jer zah­te­va vi­še na­mir­ni­ca, a i pa­stu tre­ba sku­va­ti „al den­te” za šta je po­treb­no ne­što vi­še ve­žbe. Ipak, naj­bit­ni­je je ko­ri­sti­ti sve­že kva­li­tet­ne na­mir­ni­ce za pri­pre­mu bi­lo kog je­la,  ta­ko  ni­jed­no je­lo ne­će bi­ti te­ško za pri­pre­mu - ot­kri­va ta­len­to­va­ni mo­mak.

Ana­sta­si­ja je la­ne osvo­ji­la dru­go me­sto na re­pu­blič­kom tak­mi­če­nju ugo­sti­te­lja u Lo­zni­ci, a bi­lo je tu i uspe­ha ne­ve­za­nih za ga­stro­no­mi­ju, od tak­mi­če­nja iz knji­žev­no­sti do pr­vog me­sta na ekip­nom tak­mi­če­nju za naj­bo­lju bi­znis ide­ju.  Obo­je pla­ni­ra­ju stu­di­je. 

кувари
Foto: privatna arhiva

Men­to­ri mi­tro­va­čih uče­ni­ka An­đel­ka Po­po­vić i Dra­gan Vu­ko­lić uče­šće svo­jih đa­ka oce­nju­ju kao iz­u­zet­no uspe­šno i in­spi­ra­tiv­no. 

кувари
Foto: privatna arhiva

- Po­ka­za­li su vi­sok ni­vo pri­pre­me, po­sve­će­no­sti i ta­len­ta, što je od­raz nji­ho­vog mar­lji­vog ra­da i pre­da­no­sti, ali i po­dr­ške ko­ju do­bi­ja­ju od lo­kal­ne sa­mo­u­pra­ve, upra­ve ško­le i ce­lo­kup­nog ko­lek­ti­va ško­le - is­ti­ču men­to­ri. -  Sva­ki uspeh uče­ni­ka je po­tvr­da su na­stav­ni­ci na do­brom pu­tu i da ra­de po­sao is­prav­no. Me­da­lje zna­če da se na­ša ško­la na­la­zi u sa­mom vr­hu sred­njih ško­la ko­je obra­zu­ju mla­de ugo­sti­te­lje. 

S. Ko­vač

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dnevnik (@dnevnik.rs)

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar