(ФОТО) СТЕВИЦА МАТИЋ ИЗ ФАРКАЖДИНА УЗГАЈА ДИЊЕ И ЛУБЕНИЦЕ Бостан је сладак као ретко које године; Кад је потпуно природан, нема му равног
ФАРКАЖДИН: Стевица Матић из Фаркаждина ове године је поврћем посејао четрдесетак ари земље.
Највише је, и то на 25 ари, диња и лубеница, а на остатку су парадајз, паприка и бели и црни лук. Баве се Матићеви и ратарством, сеју пшеницу, кукуруз и сунцокрет, али је, како каже наш саговорник, од ратарства „мрка капа”, па је бостан ту да „извади“ годину.
– Ове године бостан је одличан. Диње су већ прошле, а лубенице полако пролазе, али су због сунца и топлоте одличног квалитета. Слатке су као ретко које године. И цена им није лоша. Стартовали смо са 80 динара, сад стигли до 50, и ја сам задовољан – каже Стевица Матић.
На њиви су Матићеви посадили хиљаду кућица бостана. Лубенице су у просеку достизале тежину од осам до десет килограма. Убрали су и рекордерку дињу од девет килограма.
– Наш бостан је потпуно природан. Расађиван је на фолији, нисмо га заливали, сам се стварао од земље и сунца и нема му равног – истиче произвођач.
Робу продају крај пута, из приколице, али и на Малој пијаци у Зрењанину.
– Најбоље иде са приколице. Бостан је леп, људи кад га виде застану и купују, па имамо купце из целог Баната. На пијаци имамо дугогодишње муштерије и ове године сам баш задовољан продајом – додаје Стевица.
До краја сезоне са њиве ће убрати око 15 тона слатког поврћа.
– И чим се заврши овогодишња берба, припремамо земљу за догодине. Земља за бостан се мора унапред припремити. Ђубримо стајњаком и стварно се трудимо да нам лубенице, диње и друго поврће буду произведени на максимално здрав начин – наглашава наш саговорник.
А најмлађи помагач деди је шестогодишњи унук Немања.
– Немања иде са мном на њиву у бербу. Учим га кад је бостан зрео, како треба да изгледа врежа, како петељка, кад је лубеница најбоља да се убере. Има и свој ножић којим пререже лубеницу или дињу – поносно ће Стевица Матић.
Ж. Балабан