broken clouds
-1°C
25.11.2024.
Нови Сад
eur
116.9977
usd
111.7457
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) СТЕВИЦА МАТИЋ ИЗ ФАРКАЖДИНА УЗГАЈА ДИЊЕ И ЛУБЕНИЦЕ Бостан је сладак као ретко које године; Кад је потпуно природан, нема му равног

14.08.2024. 10:54 11:45
Пише:
Фото: Дневник

ФАРКАЖДИН: Стевица Матић из Фаркаждина ове године је поврћем посејао четрдесетак ари земље.

Највише је, и то на 25 ари, диња и лубеница, а на остатку су парадајз, паприка и бели и црни лук. Баве се Матићеви и ратарством, сеју пшеницу, кукуруз и сунцокрет, али је, како каже наш саговорник, од ратарства „мрка капа”, па је бостан ту да „извади“ годину.

Ове године бостан је одличан. Диње су већ прошле, а лубенице полако пролазе, али су због сунца и топлоте одличног квалитета. Слатке су као ретко које године. И цена им није лоша. Стартовали смо са 80 динара, сад стигли до 50, и ја сам задовољан – каже Стевица Матић.

На њиви су Матићеви посадили хиљаду кућица бостана. Лубенице су у просеку достизале тежину од осам до десет килограма. Убрали су и рекордерку дињу од девет килограма.

– Наш бостан је потпуно природан. Расађиван је на фолији, нисмо га заливали, сам се стварао од земље и сунца и нема му равног – истиче произвођач.

Робу продају крај пута, из приколице, али и на Малој пијаци у Зрењанину.

Слатке су као ретко које године. И цена им није лоша. Стартовали смо са 80 динара, сад стигли до 50, и ја сам задовољан (Стевица Матић)

 

– Најбоље иде са приколице. Бостан је леп, људи кад га виде застану и купују, па имамо купце из целог Баната. На пијаци имамо дугогодишње муштерије и ове године сам баш задовољан продајом – додаје Стевица.

До краја сезоне са њиве ће убрати око 15 тона слатког поврћа.

– И чим се заврши овогодишња берба, припремамо земљу за догодине. Земља за бостан се мора унапред припремити. Ђубримо стајњаком и стварно се трудимо да нам лубенице, диње и друго поврће буду произведени на максимално здрав начин – наглашава наш саговорник.

А најмлађи помагач деди је шестогодишњи унук Немања.

– Немања иде са мном на њиву у бербу. Учим га кад је бостан зрео, како треба да изгледа врежа, како петељка, кад је лубеница најбоља да се убере. Има и свој ножић којим пререже лубеницу или дињу – поносно ће Стевица Матић.

Ж. Балабан

Пише:
Пошаљите коментар
Зашто ОБАВЕЗНО треба да ТАМАНИТЕ ЖУТЕ ЛУБЕНИЦЕ: Слађе су од црвених, а решавају озбиљан проблем

Зашто ОБАВЕЗНО треба да ТАМАНИТЕ ЖУТЕ ЛУБЕНИЦЕ: Слађе су од црвених, а решавају озбиљан проблем

12.08.2024. 15:54 16:10
ДОМАЋЕ ЛУБЕНИЦЕ и ДИЊЕ пораниле у маркете! Ђаковић: Производња се исплати чак и више од ГАЈЕЊА ПШЕНИЦЕ А ево шта кажу ЛУБЕНИЧАРИ, шта КУПЦИ највише траже

ДОМАЋЕ ЛУБЕНИЦЕ и ДИЊЕ пораниле у маркете! Ђаковић: Производња се исплати чак и више од ГАЈЕЊА ПШЕНИЦЕ А ево шта кажу ЛУБЕНИЧАРИ, шта КУПЦИ највише траже

08.07.2024. 18:38 18:42