Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) STEVICA MATIĆ IZ FARKAŽDINA UZGAJA DINJE I LUBENICE Bostan je sladak kao retko koje godine; Kad je potpuno prirodan, nema mu ravnog

14.08.2024. 10:54 11:45
Piše:
Izvor: Dnevnik

FARKAŽDIN: Stevica Matić iz Farkaždina ove godine je povrćem posejao četrdesetak ari zemlje.

Najviše je, i to na 25 ari, dinja i lubenica, a na ostatku su paradajz, paprika i beli i crni luk. Bave se Matićevi i ratarstvom, seju pšenicu, kukuruz i suncokret, ali je, kako kaže naš sagovornik, od ratarstva „mrka kapa”, pa je bostan tu da „izvadi“ godinu.

Ove godine bostan je odličan. Dinje su već prošle, a lubenice polako prolaze, ali su zbog sunca i toplote odličnog kvaliteta. Slatke su kao retko koje godine. I cena im nije loša. Startovali smo sa 80 dinara, sad stigli do 50, i ja sam zadovoljan – kaže Stevica Matić.

Na njivi su Matićevi posadili hiljadu kućica bostana. Lubenice su u proseku dostizale težinu od osam do deset kilograma. Ubrali su i rekorderku dinju od devet kilograma.

– Naš bostan je potpuno prirodan. Rasađivan je na foliji, nismo ga zalivali, sam se stvarao od zemlje i sunca i nema mu ravnog – ističe proizvođač.

Robu prodaju kraj puta, iz prikolice, ali i na Maloj pijaci u Zrenjaninu.

Slatke su kao retko koje godine. I cena im nije loša. Startovali smo sa 80 dinara, sad stigli do 50, i ja sam zadovoljan (Stevica Matić)

 

– Najbolje ide sa prikolice. Bostan je lep, ljudi kad ga vide zastanu i kupuju, pa imamo kupce iz celog Banata. Na pijaci imamo dugogodišnje mušterije i ove godine sam baš zadovoljan prodajom – dodaje Stevica.

Do kraja sezone sa njive će ubrati oko 15 tona slatkog povrća.

– I čim se završi ovogodišnja berba, pripremamo zemlju za dogodine. Zemlja za bostan se mora unapred pripremiti. Đubrimo stajnjakom i stvarno se trudimo da nam lubenice, dinje i drugo povrće budu proizvedeni na maksimalno zdrav način – naglašava naš sagovornik.

A najmlađi pomagač dedi je šestogodišnji unuk Nemanja.

– Nemanja ide sa mnom na njivu u berbu. Učim ga kad je bostan zreo, kako treba da izgleda vreža, kako peteljka, kad je lubenica najbolja da se ubere. Ima i svoj nožić kojim prereže lubenicu ili dinju – ponosno će Stevica Matić.

Ž. Balaban

Autor:
Pošaljite komentar
Zašto OBAVEZNO treba da TAMANITE ŽUTE LUBENICE: Slađe su od crvenih, a rešavaju ozbiljan problem

Zašto OBAVEZNO treba da TAMANITE ŽUTE LUBENICE: Slađe su od crvenih, a rešavaju ozbiljan problem

12.08.2024. 15:54 16:10
DOMAĆE LUBENICE i DINJE poranile u markete! Đaković: Proizvodnja se isplati čak i više od GAJENJA PŠENICE A evo šta kažu LUBENIČARI, šta KUPCI najviše traže

DOMAĆE LUBENICE i DINJE poranile u markete! Đaković: Proizvodnja se isplati čak i više od GAJENJA PŠENICE A evo šta kažu LUBENIČARI, šta KUPCI najviše traže

08.07.2024. 18:38 18:42