Фестивал у Старој Моравици: Спремају се ракије и пихтије
СТАРА МОРАВИЦА: Удружење виноградара и воћара „Ризлинг” и Културни центар „Ади Ендре” из Старе Моравице приређују традиционални фестивал дегустације ракије, а у оквиру ове манифестације ће се други пут приредити и „Пихтијада”.
На прошлом „Фестивалу ракије” био је рекордан број оцењиваних узорака домаће ракије, чак 551 из Србије, Мађарске и Румуније, а епитет најбоље ракије са прошлог фестивала брани Јожеф Туруц из Бачке Тополе, који је победнички пехар освојио ракијом испеченом од старе сорте крушака.
Организатори и овог пута очекују велики одзив произвођача природних воћних ракија. Пријаве произвођача и достављање узорака је у току и обавља се до 17. јануара, а узорци се преузимају радним данима у Месној заједници Стара Моравица од 7 до 14 сати. Узорци ракије се још могу предати у Туристичкој организацији у Бачкој Тополи, у Друштву љубитеља баште у Темерину, у Удружењу пољопривредника Сенте, код Стевана Будаија у Сомбору, код Ференца Шинка у Палићу, а такође и у Сегедину (Мађарска). Жири ће узорке оцењивати 19. јануара.
Целодневна приредба одржаће се 26. јануара 2019. године у Дечијем и омладинском центру „Ехо”За „Пихтијаду” пријаве су до 8. јануара уз преузимање чинија за узорке у МЗ Стара Моравица, а такмичари ће достављати узорке 25. јануара од 17 до 19 сати у Омладинском центру у Старој Моравици.
Од сваке врсте требати предати по 10 узорака. Стручни кулинарски жири ће пихтије оцењивати у четири категорије и наградити најбоље традиционалне моравичке пихтије, најбоље пихтије од свињског меса, најбоље посебне пихтије од других врста меса, као и пихтију која је у најбољој хармонији са ракијом. За најбоље произвођаче и кулинаре поред пехара и медаља обезбеђене су вредне награде.
М. Мр.
Пројекат „Јавни интерес у Бачкој Тополи” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи с „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат